Stämningsladdade stråkar och över det en röst som är både vacker och stark - för att inte säga majestätisk. I skarp kontrast till det står hårda rytmer och en mörkt growlande mansstämma. Det är starka melodier och dramatik.
Fakta: Eleine
Symfoniskt metalband med medlemmar från Landskrona, Lund, Malmö och Södra Sandby
Släppte sitt självbetitlade debutalbum i april i år.
Spelar på fredag 22.00 på Malmöfestivalens Rock Stage
I april landade skånska symfoniska hårdrockbandet Eleines debutalbum på diskarna. “Elegant, subtilt och stilsäkert” skrev Sweden Rock Magazine i sin recension av skivan. På fredag intar de Malmöfestivalens senaste nytillskott i scenväg: Rock Stage.
Vi möter sångerskan Madeleine Liljestam och gitarristen Rikard Ekberg på ett kafé i Landskrona som de båda kommer ifrån. Historien om Eleine började för snart fyra år sedan.
– Sent 2011 kom jag genom gemensamma bekanta i kontakt med skivbolaget (Ystadsbaserade Cardiac Records, red:s anmärkning). Det visade sig att vi hade lite samma mål: vi ville göra symfonisk metal med nytänk, berättar Madeleine.
Året därpå kom Rikard med i bilden och de började skriva musik tillsammans med producenten Christian Wolf. Mot slutet av 2013 blev så bandets sättning komplett när basisten Andreas Mårtensson, trummisen David Eriksson och keyboardisten Sebastian Berglund anslöt sig.
– De hade spelat tillsammans innan och det klickade direkt. Det lät så jävla bra, säger Madeleine med inlevelse.
Med nytänk menar de både visuellt och musikaliskt. Ledorden är förföriskt, stilistiskt och pampigt.
– Det svåra med den här genren är att det blir lätt töntigt om man inte anstränger sig, säger Rikard.
– Texterna kan bli lite mitt på näsan. Vi älskar texter. Det handlar mycket om gemenskap och att öppna ögonen för det som ligger framför en och inte låta sig förföras av alla som är runt omkring.
Madeleine:
– Det finns många bra band med bra shower men det är alltid något visuellt jag har saknat. Jag tänker ofta på film, dans och ljussättning när vi skriver musik. Inte dans i form av koreografi men mer sensuell, kvinnlig, dans.
– Då, när jag började funder på det här med symfonisk metal, var det väldigt vanligt att alla bara sjöng opera. Jag är ingen operasångerska och vill inte försöka. Det finns de som försöker och inte är operasångerskor och det blir inte bra. Det låter fel.
Jag tycker mig höra lite folkton i din röst…
– Det har blivit så. Jag gillar att blanda in lite folkton och orientaliskt. Den här figuren jag är på scen är väldigt orientalisk. Det kallas för tribal goth, det är en inriktning inom det gotiska. Det är någonting jag verkligen fastnade för och kände det här är ju jag när jag testade kläderna och hela grejen. Det var så skönt att hitta sig själv.
Parallellt med musiken arbetar Madeleine även som modell, vilket kanske inte är så konstigt för ett band som lägger stor vikt vid det visuella. Ändå är det något de menar rönt ett visst motstånd.
– Vissa tyckte inte att man ska blanda musiken och modellandet, att det är två separata saker. Men varför det? Vi tar med oss mycket av det till scenen också. Det är inte en scenshow a la Alice Cooper men det är samma sorts känsla i det. En känsla som gör att man som publik blir väldigt engagerad, säger Rikard.
Vid sidan om Eleine har Rikard och Madeleine duon RM Duo som ägnar sig åt helt annan musik än den som Eleine gör.
– Det är en coverduo som gör allt från bröllop till företagsspelningar. Musik för alla tillfällen. Det är det vi lever på och det som gör att vi kan lägga så pass mycket tid på Eleine. Det är väldigt skönt att kunna säga att jag är musiker på heltid, säger Madeleine.
Livepremiären begick Eleine på Landskronafesten förra sommaren. Bandet hade då placerats mellan metalstorheterna Darkane och Raubtier.
– Totalt var det 800-900 personer på spelningen och det är ändå Landskrona vi pratar om, säger Madeleine.
– Det var 18-årsgräns men utanför avspärrningen var det fullt med ungdomar, säger Rikard.
När vi pratas vid framträder bilden av ett ambitiöst och målinriktat band som arbetar strategiskt med såväl det musikaliska som det visuella och inte minst närvaron i sociala medier.
– Ett mål utan en plan är bara en dröm. Det har jag haft med mig många år och det har fungerat hittils, säger Madeleine.
– Det är jätteviktigt att få ut det på sociala medier för ingenting blir serverat. Jag har daglig kontakt med följare och fans från hela världen.
– Madeleine – och nu vi – är väldigt måna om våra följare. Man måste verkligen visa att man bryr sig. Utan följare och fans blir man ingenting, säger Rikard.
Hur ser målet ut?
– Det är många mål och många delmål. Man får börja någonstans. Och bara en sån sak som att vi blev recenserade i Sweden Rock Magazine och Close Up, det känns absurt för när man själv var yngre satt man och bläddrade och tänkte att en dag så kanske… säger Madeleine.