
Vänsterpartiets Agneta Lenander vill se en mer effektivare skola och ge eleverna en större chans att klara skolarbetet.
I en motion vill hon därför att bildningsnämnden går in och gör insatser som gör verkan: Läxläsning ska ske på skoltid och med hjälp av skolans personal.
Hjälpen ska dessutom schemaläggas och på ordinarie skoltid, allt för att underlätta planeringen för både elever och föräldrar samt skolskjuts.
Agneta Lenander framhåller även i motionen att hjälpen från föräldrar med läxläsning utgår från klasstillhörighet och för att utjämna olikheterna när det gäller föräldrars utbildningsnivå ska ingen behöva ha någon läxa med sig hem.
Alla ska därmed ha samma förutsättningar.
Bildningsnämndens ordförande Fredrik Jönsson (C) framhåller att kommunen är på väg åt rätt håll:
– På Linåkerskolan har eleverna högre måluppfyllelse, HMU, som innebär schemalagd tid på skolan som eleverna kan välja att fördjupa sig i ett ämne eller arbeta i kapp om de varit sjuka eller frånvarande av någon annan anledning.
– Man kan även göra sina läxor och detta med hjälp av pedagoger för frågor och råd.
På Svalövs Gymnasium finns det också avsatt tid på schemat så att eleverna kan göra sina läxor.
– Detta sker även i skolans lokaler och med hjälp av lärare som finns på plats.
Läxor finns inte reglerat i skolans så kallade styrdokument enligt Skolverket, men här framhåller man att läxor är en etablerad praxis och kan därmed betraktas som en del av undervisningen.
– Skolverket menar att det är viktigt att att läxorna utformas på ett sådant sätt så att eleverna kan arbeta med dem på egen hand och efter de rekommendationerna jobbar Svalövs kommun efter.
– Skolverket betonar också att läxorna inte ska utformas så att elevernas socioekonomiska förutsättningar får betydelse för hur eleverna klarar utföra uppgiften.