– För mig är det laget före jaget som gäller.
Sommaren 2014 lämnade Britt Tullberg jobbet som IFO-chef i kommunen och sedan dess har posten stått tom.
Under tiden som man jagat en ny man för uppdraget har kommunen hyrt in konsulthjälp och när avtalet löpte ut i början av sommaren så slutade notan på 1,2 miljoner kronor.
Att ha en verksamhet som byggt på konsulttjänster har inte varit helt lyckat för verksamheten, menar Mikael Lindberg som sedan drygt tre veckor är ny IFO-chef.
– Det har handlat om att hålla näsan ovanför vattenytan.
– De har gjort ett grymt bra jobb med de vardagliga frågorna men de långsiktiga målen har fått läggas åt sidan, säger han.
Nu är alltså den tröga rekryteringsprocessen över och en bit in i augusti axlade Mikael Lindberg uppdraget som ny IFO-chef.
Fram till dess har han arbetat inom öppenvården i grannkommunen Landskrona.
Det som fick honom att söka jobbet i Svalöv var de förändringar som gjorts inom verksamheten det senaste året.
– Vi har fått en ny hanterbar organisation.
Det handlar om att man skapat ett nytt upplägg där IFO-chefen har tre enhetschefer under sig.
– Jag vill ha möjlighet att påverka från ax till limpa och följa flödet.
Att de nya tjänsterna nu även är besatta och att man även fått flera nya medarbetare inom verksamheten är något som bidrar till att han är entusiastisk inför jobbet.
– Nu är vi ett komplett lag och det är lite nybyggarkänsla över allt.
Entusiasmen kan behövas. Tuffa ekonomiska utmaningar står för dörren.
– I början av sommaren stod det klart att kommunen har tuffa tider att vänta, där bland annat IFO-vården beräknades behöva jaga ifatt 6,7 miljoner kronor innan årsskiftet.
– Ekonomin är alltid en utmaning, säger Mikael Lindberg.
En annan utmaning inför framtiden som han ser gäller ökningen av mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Ett mottagande som ökar över hela landet.
– Svalöv måste höja beredskapen, konstaterar han.
Mikael Lindberg har redan idéer om hur IFO på sikt kan jobba på ett mer kostnadsmedvetet sätt.
– Vi ska inte vara så åtgärdsfixerade utan hitta lösningar.
Det gäller till exempel externa placeringar av barn som behöver skydd och som kostar kommunen stora summor. Istället menar Mikael Lindberg att man oftare borde prova frivilliga instanser på hemmaplan.
Mikael Lindberg har en lång erfarenhet av socialt arbete, där han huvudsakligen har jobbat med frågor som rör barn och unga samt missbruksfrågor.
När han ska förklara var han hämtar kraft för att fortsätta jobb med så tunga frågor berättar han om en tidigare klient som han hade inom socialtjänsten i Umeå i början av 90-talet.
Kvinnan är numera 38 år gammal och trots att det förflutit massor av år tog hon nyligen kontakt med Mikael Lindberg via mejl för att berätta hur hennes liv hade rett upp sig efter den hjälp hon fick.
– Det värmde att höra. Det är sådant man får näring av.