![]()
SVALÖV I onsdags började före detta Landskronapolisen Niklas Schörling sitt jobb som beredskaps- och säkerhetssamordnare i Svalövs kommun – en nyinrättad tjänst. Förutom att försöka lära känna alla nya arbetskamrater och organisationen ligger Schörlings fokus på valet.
Niklas Schörling är uppvuxen i Svalöv och känner starkt för orten, berättar han när Skånskan träffar honom på kommunledningskontoret.
– Det är en av anledningarna till att jag söker mig hit. Jag har kvar hjärtat i bygden, säger han.
Niklas Schörling har jobbat 25 år inom polisen. Först i yttre tjänst och sedan i diverse arbetsledarpositioner, bland annat som poliskommissarie. Han var även biträdande närpolischef i Landskrona.
– Tjänsten här i Svalöv är ju helt nyinrättad. Jag hoppas kunna göra något bra av den. Jag kan se saker med lite ögon utifrån tror jag. Sen får jag se vilka förväntningar man har på mig här, säger Niklas Schörling.
Valrörelsen ligger närmast till hands. Han ska träffa företrädare för de politiska partierna i kommunen och berörda tjänstemän. Organisatoriskt är han direkt underställd kommunchefen.
Några speciella problem i Svalövs kommun att ta tag i vill han inte peka ut.
– Jag har följt det på distans. Det görs trygghetsmätningar och en del upplever problem. Det kan man inte ta ifrån dem. Men att peka ut konkreta problemområden vill jag inte göra. Gör man det kanske man gör det större än vad det är, säger Niklas Schörling.
Han ska även hantera krisberedskapen inom kommunen. Dels inom den egna organisationen, dels på de olika orterna i kommunen.
Det finns en organisation för större händelser som kan slå ut kommunal verksamhet som Niklas Schörling nu ska sätta sig in i och uppdatera om det behövs.
Säkerhetsarbetet med exempelvis GDPR, EU:s dataskyddsbestämmelser, är andra sysslor.
Tjänsten ska utveckla det trygghetsskapande och olycksförebyggande arbetet i kommunen. Det arbetet pågår redan idag.
I den kommunala organisationen finns grupper som är utsatta om man pratar säkerhet. Niklas Schörling har god kunskap om det från polisåren.
Det handlar om exempelvis politiker och anställda inom skolan och socialtjänsten.
Som biträdande närpolischef samarbetade han tätt med kommunen i Landskrona.
Den samverkan finns också i Svalöv, där man fångar in olika problem gemensamt.
Polisorganisationen hade också ansvaret för det brottsförebyggande arbetet. Men mycket i det kommunala är ändå nytt för nye säkerhetssamordnaren.
– Det är en del i det som är stimulerande med det här jobbet, säger han.
Den som googlar ”Schörling” får snabbt fram att det handlar om en av Sveriges främsta finanssläkter.
Niklas Schörling försäkrar dock att han inte tillhör den grenen men att det handlar om ett gammalt släktnamn som några i familjen beslöt att byta till samtidigt från ett ”sonnamn”.