IGÅNGSÄTTARE. – I Röstånga finns en öppenhet för att stödja udda initiativ, säger Nils Phillips.
Jo, det händer en hel del i orten i det mellanskånska lövskogslandet. Och en hel del av det sker sedan Nils Phillips flyttade dit.
Namn: Nils Phillips
Ålder: 46 år
Yrke: Projektledare inom regionala och lokala utvecklingsfrågor.
Familj: Fyra barn.
Bor: Centrala Röstånga
Aktuell: Ordförande i Röstånga Tillsammans, som just fått Jämlikhetspriset på 100 000 kronor.
Härom veckan berättade vi här i tidningen om hur Stiftelsen Jämlikhetsfonden beslutat ge årets upplaga av Jämlikhetspriset på 100 000 kronor till föreningen Röstånga Tillsammans.
Den har funnits i tio år och har på den tiden arbetat på bred front med en mängd olika saker, för att utveckla orten på alla plan och stärka gemenskapen invånarna emellan.
Nils Phillips var ordförande från början och nu är han det igen. Han säger dock att det är lite motvilligt han ställer upp på att presenteras i tidningen:
– Jag har blivit ansiktet utåt för en ganska stor rörelse. Det här är ju en process i sig, som inte ska förknippas med bara mig – det här kan ingen göra själv.
Men faktum är ändå att det händer mycket mer i Röstånga sedan Nils Phillips flyttade dit.
Och han går med på att han nog är bra på att mobilisera folk, få dem med på tåget, hitta sätt att hitta finansiering, även om själva idéerna lika gärna kommer från andra.
Genom Röstånga Tillsammans har man fått i gång en servering, köpt och renoverat upp – vilket skapade arbetstillfällen – bostäder, byggt om en gammal andelsfrys till en konsthall, köpt in en buss som går att hyra. När tidningen kommer på besök håller man som bäst på med att bygga en bastu. På hjul, så att den som hyr den kan ta hem den.
– Här, som på många andra små orter i Skåne, märker man att de traditionella sätten att hantera utmaningar inte räcker hela vägen. Vi har haft en lång tid av stärkande av centralorten och tron på marknadens krafter.
– Vi vill gå in och göra skillnad där ingen annan gör det.
Engagemanget i Röstånga Tillsammans är ideellt; även i sitt yrkesliv arbetar Nils Phillips med regionala och lokala utvecklingsfrågor, med en speciell inriktning på gräsrotsperspektivet.
Han kommer från Malmö och redan där arbetade han med föreningsutveckling och hur samhället kan ta hjälp av föreningslivet för att åstadkomma en utveckling.
För egen del har han bakgrund i olika kulturföreningar, var med och anordnade olika evenemang, var med och drev tidningen Brus, om klubbar och musik.
Man kan också säga att det var musiken som fick honom och familjen att flytta från Möllevången i Malmö till Röstånga. Han hade varit på konsert med Peps Persson i Nackarpsdalen och slagits av traktens skönhet; det såg ut som en bra miljö att växa upp i för barnen – då hade han två, nu är de fyra.
Så det är kanske inte konstigt att något av det första han var med om att anordna var en barnfestival 2006. Han har berättat att han snabbt kom i kontakt med människor med samma inställning som han själv; de bildade kulturföreningen Akustik, som snabbt fick en omfattande verksamhet. 2007 hade den 15 arrangemang och samma år fick Nils Phillips Svalövs kommuns kulturpris.
2008 bildades alltså Röstånga Tillsammans, för att kunna ta vara på fler idéer. I förlängningen har man startar RUAB, Röstånga Utveckling AB, som köpt in och rustat upp fastigheter som sedan hyrs ut.
När Nils Phillips var med och startade Röstånga Tillsammans för tio år sedan kunde han inte i sin vildaste fantasi ana att det skulle leda dit föreningen kommit nu.
– Det jag gillar med de här långsamma processerna är att man aldrig vet var det slutar. Vi har fått lära oss efter hand, ta oss an uppgifterna allt eftersom de uppstår.
– Vi vet ju inte hur det ser ut om tio år; det beror på vilka människor som engagerar sig, vilka kompetenser som finns.
I Röstånga finns det för övrigt fler idéer för att hålla samhället levande än de som Tillsammans driver:
– Hembygdsföreningen gör också jättebra grejor, säger Nils Phillips.
Han berättar att Tillsammans söker inspiration på andra håll, när det gäller landsbygdsutveckling via gräsrotsengagemang:
– Det finns så många fina exempel på det i Sverige, i Europa och övriga världen. Hur de lyckats få fram något bra utifrån sina egna förutsättningar.
Speciellt bra tycker han att man har lyckats i Skottland. Där har han gjort besök, och skottar har också hälsat på i Röstånga.
Även i Danmark har Nils Phillips hittat intressanta exempel, och dit åker också medlemmar från Tillsammans varje år för att tjäna pengar till föreningen:
– Vi åker till Roskildefestivalen och städar framför scenen.
Alla de där goda exemplen runt om i världen, kan man hitta någon gemensam nämnare för dem?
– Åh, det är en alldeles för stor fråga, säger Nils Phillips och väljer att citera en god vän:
– Det gäller att ha en kombination av uthållighet och otålighet.
Namn: Nils Phillips
Ålder: 46 år
Yrke: Projektledare inom regionala och lokala utvecklingsfrågor.
Familj: Fyra barn.
Bor: Centrala Röstånga
Aktuell: Ordförande i Röstånga Tillsammans, som just fått Jämlikhetspriset på 100 000 kronor.