Quantcast
Channel: Svalöv/Landskrona – Skånska Dagbladet
Viewing all 4110 articles
Browse latest View live

Stort intresse för seniormässan

$
0
0

SVALÖV Årets senior och anhörigmässa arrangerades under fredagen och uppslutningen blev den allra bästa.
Fullmäktigesalen i kommunhuset fylldes snabbt av intresserade och utbudet var stort.

– Trevligt med mycket information och det behövs, sa Hans Göransson från Svalöv när han kryssade runt i salen.
Senast mässan anordnades var för tre år sedan och Anna Helkama Rågård, chef för Anhörigstödet i kommunen var nöjd:

– Syftet är att sprida kunskap och visa vad det finns för olika aktiviteter, både för äldre och anhöriga. Helt enkelt få vetskap om var man ska vända sig för att få stöd och hjälp.
På plats fanns en hel rad organisationer, företag och kommunala verksamheter:
Polis, räddningstjänst, banker, mäklare, vårdcentralen, Apoteket, Svalövsbostäder, kommunens egen måltidsservice och så fick de som ville pröva på att köra elcykel en chans.

– Vi har elcyklar på alla tre äldreboende i kommunen. Vi tar dagliga turer och det ger en bra effekt, både för huvud och kropp, sa Ida Nilsson som motionerar de äldre på Åsgården i Kågeröd.
Massage gick också att få och Anna Ivarsson från Solgården i Svalöv gav besökarna en avkopplande stund.
– Det är en speciell massage som ger ett lugnade intryck och ska ses som ersättning till för mycket och starka mediciner. Under tiden som vi praktiserat massagen har vi konstaterat bra resultat.

Vårdcentralen erbjöd att få kollat bland annat sitt blodsocker och många nappade.
– Såg bra ut. Jag låg på rätt nivå, sa Gösta Svensson nöjt.


Hus på 133 kvadratmeter från 1976 sålt i Kågeröd

$
0
0

Kågeröd

Mohammad Deaa Shukri, 29, och Mahmoud Abdulbaki, 44, är nya ägare till fastigheten på Domherregatan 2 i Kågeröd. Det 133 kvadratmeter stora huset är byggt 1976. Säljare är Talal Abusharkh. Affären blev klar i september 2018 och köpesumman blev 800 000 kronor.

I våras såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Morkullegatan 6. Priset blev där 1 595 000 kronor, för det 105 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2018-09-14
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 800 000 kr
Taxeringsvärde: 1 006 000 kr
Adress: Domherregatan 2, Kågeröd
Kommun: Svalöv
Beteckning: Kråkebacken 7:92

149 kvadratmeter stort hus i Svalöv sålt

$
0
0

Svalöv

Fastigheten på Getinggatan 10 i Svalöv har fått nya ägare. Köpare är Malin Wiberg, 31, och Fredrik Bertils, 34, från Teckomatorp, och säljare är Gunnel Axelsson. Köpet blev klart i september 2018 och priset blev 1 500 000 kronor. Huset är byggt 1975 och har en boyta på 149 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen en tomt, på Trombongatan 11. Där blev priset 2 795 000 kronor.

Datum: 2018-09-14
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 500 000 kr
Taxeringsvärde: 965 000 kr
Adress: Getinggatan 10, Svalöv
Kommun: Svalöv
Beteckning: Norra Svalöv 21:27

Han är bra på att göra idéer till verklighet

$
0
0

IGÅNGSÄTTARE. – I Röstånga finns en öppenhet för att stödja udda initiativ, säger Nils Phillips.
Jo, det händer en hel del i orten i det mellanskånska lövskogslandet. Och en hel del av det sker sedan Nils Phillips flyttade dit.

Namn: Nils Phillips
Ålder: 46 år
Yrke: Projektledare inom regionala och lokala utvecklingsfrågor.
Familj: Fyra barn.
Bor: Centrala Röstånga
Aktuell: Ordförande i Röstånga Tillsammans, som just fått Jämlikhetspriset på 100 000 kronor.

Härom veckan berättade vi här i tidningen om hur Stiftelsen Jämlikhetsfonden beslutat ge årets upplaga av Jämlikhetspriset på 100 000 kronor till föreningen Röstånga Tillsammans.
Den har funnits i tio år och har på den tiden arbetat på bred front med en mängd olika saker, för att utveckla orten på alla plan och stärka gemenskapen invånarna emellan.
Nils Phillips var ordförande från början och nu är han det igen. Han säger dock att det är lite motvilligt han ställer upp på att presenteras i tidningen:

– Jag har blivit ansiktet utåt för en ganska stor rörelse. Det här är ju en process i sig, som inte ska förknippas med bara mig – det här kan ingen göra själv.
Men faktum är ändå att det händer mycket mer i Röstånga sedan Nils Phillips flyttade dit.
Och han går med på att han nog är bra på att mobilisera folk, få dem med på tåget, hitta sätt att hitta finansiering, även om själva idéerna lika gärna kommer från andra.
Genom Röstånga Tillsammans har man fått i gång en servering, köpt och renoverat upp – vilket skapade arbetstillfällen – bostäder, byggt om en gammal andelsfrys till en konsthall, köpt in en buss som går att hyra. När tidningen kommer på besök håller man som bäst på med att bygga en bastu. På hjul, så att den som hyr den kan ta hem den.

– Här, som på många andra små orter i Skåne, märker man att de traditionella sätten att hantera utmaningar inte räcker hela vägen. Vi har haft en lång tid av stärkande av centralorten och tron på marknadens krafter.
– Vi vill gå in och göra skillnad där ingen annan gör det.
Engagemanget i Röstånga Tillsammans är ideellt; även i sitt yrkesliv arbetar Nils Phillips med regionala och lokala utvecklingsfrågor, med en speciell inriktning på gräsrotsperspektivet.

Han kommer från Malmö och redan där arbetade han med föreningsutveckling och hur samhället kan ta hjälp av föreningslivet för att åstadkomma en utveckling.
För egen del har han bakgrund i olika kulturföreningar, var med och anordnade olika evenemang, var med och drev tidningen Brus, om klubbar och musik.
Man kan också säga att det var musiken som fick honom och familjen att flytta från Möllevången i Malmö till Röstånga. Han hade varit på konsert med Peps Persson i Nackarpsdalen och slagits av traktens skönhet; det såg ut som en bra miljö att växa upp i för barnen – då hade han två, nu är de fyra.

Så det är kanske inte konstigt att något av det första han var med om att anordna var en barnfestival 2006. Han har berättat att han snabbt kom i kontakt med människor med samma inställning som han själv; de bildade kulturföreningen Akustik, som snabbt fick en omfattande verksamhet. 2007 hade den 15 arrangemang och samma år fick Nils Phillips Svalövs kommuns kulturpris.
2008 bildades alltså Röstånga Tillsammans, för att kunna ta vara på fler idéer. I förlängningen har man startar RUAB, Röstånga Utveckling AB, som köpt in och rustat upp fastigheter som sedan hyrs ut.
När Nils Phillips var med och startade Röstånga Tillsammans för tio år sedan kunde han inte i sin vildaste fantasi ana att det skulle leda dit föreningen kommit nu.

– Det jag gillar med de här långsamma processerna är att man aldrig vet var det slutar. Vi har fått lära oss efter hand, ta oss an uppgifterna allt eftersom de uppstår.
– Vi vet ju inte hur det ser ut om tio år; det beror på vilka människor som engagerar sig, vilka kompetenser som finns.
I Röstånga finns det för övrigt fler idéer för att hålla samhället levande än de som Tillsammans driver:
– Hembygdsföreningen gör också jättebra grejor, säger Nils Phillips.

Han berättar att Tillsammans söker inspiration på andra håll, när det gäller landsbygdsutveckling via gräsrotsengagemang:
– Det finns så många fina exempel på det i Sverige, i Europa och övriga världen. Hur de lyckats få fram något bra utifrån sina egna förutsättningar.
Speciellt bra tycker han att man har lyckats i Skottland. Där har han gjort besök, och skottar har också hälsat på i Röstånga.

Även i Danmark har Nils Phillips hittat intressanta exempel, och dit åker också medlemmar från Tillsammans varje år för att tjäna pengar till föreningen:
– Vi åker till Roskildefestivalen och städar framför scenen.

Alla de där goda exemplen runt om i världen, kan man hitta någon gemensam nämnare för dem?
– Åh, det är en alldeles för stor fråga, säger Nils Phillips och väljer att citera en god vän:
– Det gäller att ha en kombination av uthållighet och otålighet.

Namn: Nils Phillips
Ålder: 46 år
Yrke: Projektledare inom regionala och lokala utvecklingsfrågor.
Familj: Fyra barn.
Bor: Centrala Röstånga
Aktuell: Ordförande i Röstånga Tillsammans, som just fått Jämlikhetspriset på 100 000 kronor.

Miljöförbund stöttar efter heta sommaren

$
0
0

SVALÖV Den heta sommaren har inneburit stora problem för Svalövs kommuns lantbrukare.

Därför har nu Söderåsens miljöförbund gjort vissa rockader i tillsynen en tid framöver och här gäller helt enkelt att ge råd och stöd, men även granska.

– Mest miljönytta gör vi just nu genom att fokusera på råd och stöd, säger Ingrid Bornfeldt Persson chef för avdelning mark och miljö på Söderåsens miljöförbund.

Dock kommer den löpande miljötillsynen vid jordbruksföretag att genomföras som planerat, men skillnaden blir istället att man lägger mer fokus på att stötta jordbrukarna i en svår situation snarare än på tillsynen av exempelvis olika dokumentationskrav.

– Genom att finnas på plats ute hos lantbrukarna hoppas vi kunna fungera som ett bollplank, förebygga miljöproblem och medverka till lösningar innan problemen hunnit bli för stora.

För att underlätta ytterligare för dem som drabbats kommer miljöförbundet även under en tid att prioritera andra arbetsuppgifter än uppföljning av förbud satta på enskilda avlopp hos familjer som bedriver ett aktivt jordbruk.

Varnar för falsk hemvårdspersonal

$
0
0

SVALÖV Falsk hemvårdspersonal skapar oro bland äldre och sjuka i Svalövs kommun.
Tidigare dök obehöriga och nu är det dags igen.

Den senaste veckan har personer som får hjälp från hemvården besökts av en yngre kvinna som uppger sig komma från hemvården.
Kvinnan har vid flera tillfällen uppvisat en legitimation och det är i nuläget oklart vad den visar.
Kvinna har därefter förklarat att hon ska mäta benen på personerna för att denne behöver stödstrumpor.
För att visa sig så trovärdig som möjligt har kvinnan med sig strumpor som hon vill att personerna ska ta på sig.

Under tiden som besöket pågått sonderas lägenheten, kvinnan går in i andra rum, öppnar skåp, lådor och väskor.
I vissa fall har även personer som kvinnan besökt blivit bestulna på pengar.
Därför vill Svalövs kommuns hemvård gå ut och varna, speciellt när det handlar om oplanerade besök.
När vi gör hembesök som inte är inplanerade så hör vi alltid av oss innan och berättar vem som kommer, när vi kommer och i vilket syfte. Vår personal bär alltid legitimation. Fråga gärna efter den, manar enhetschef Annette Liljeblad.

Anlagd bilbrand spred sig

$
0
0

Landskrona Ytterligare en bil har fått skador i samband med branden samt ett förrådsutrymme.

Räddningstjänst och polis åker till Gubbhögsgatan för närmare kontroll. Det visar sig att en okänd gärningsperson misstänks för skadegörelse genom att ha anlagt branden i en bil. Bilen har blivit helt utbränd och ytterligare en bil har fått skador. Även ett förrådsutrymme har fått mindre skador.

Ingen person är gripen i ärendet.

Ny ägare till gård i Svalövs kommun

$
0
0

Claes Adam Wachtmeister, 31 år, har tagit över fastigheten Knutstorp 11:6 i Svalövs kommun från Carl Henrik Rütger Wachtmeister. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i september 2018. På gården finns 17 byggnader med en total boyta på 2292 kvadratmeter, 40 hektar betesmarker, åkermarker på 163 hektar och 664 hektar skogsmarker. En ekonomibyggnad på 5 817 kvadratmeter finns också på fastigheten.

Datum: 2018-09-13
Typ: Lantbruksenhet, bebyggd
Överlåtelse: Gåva
Pris: 0 kr
Taxeringsvärde: kr
Adress: KNUTSTORP 11:6,
Kommun: Svalöv
Beteckning: Knutstorp 11:6


Nya ägare till hus i Kågeröd

$
0
0

Kågeröd

Försäljningen av fastigheten på adressen Bangatan 34 i Kågeröd är nu klar. Nya ägare är Alfons Johansson, 24, och Josephine Nielsen, 25, och säljare är Magnus, Henrik och Margareta Ryttberg. Byggår för huset är 1948 och boarean är 94 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i september 2018 och priset blev 1 200 000 kronor.

För ett par månader sedan såldes ett annat hus precis i närheten, på Per Ols Väg 20. Där landade priset på 300 000 kronor för det 100 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2018-09-07
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 200 000 kr
Taxeringsvärde: 667 000 kr
Adress: Bangatan 34, Kågeröd
Kommun: Svalöv
Beteckning: Sonarp 3:25

Ägarbyte för fastigheten på Knutstorp 1187 i Kågeröd

$
0
0

Kågeröd

Fastigheten på Knutstorp 1187 i Kågeröd har fått en ny ägare. Claes Adam Wachtmeister, 31 år, har fått fastigheten som gåva av Carl Henrik Rütger Wachtmeister. Överföringen blev klar i september 2018.

Tidigare under året såldes ett hus alldeles i närheten, på Knutstorps Skola 1186. Där blev priset för det 340 kvadratmeter stora huset 4 050 000 kronor.

Datum: 2018-09-13
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Gåva
Pris: 0 kr
Taxeringsvärde: kr
Adress: Knutstorp 1187, Kågeröd
Kommun: Svalöv
Beteckning: Knutstorp 10:20

Ny ägare till gård i Kågeröd

$
0
0

Kågeröd

Claes Adam Wachtmeister, 31 år, har tagit över fastigheten på Fåglasång 1025 i Kågeröd från Carl Henrik Rütger Wachtmeister. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i september 2018. På gården står 17 byggnader med en total boyta på 2292 kvadratmeter, 664 hektar skog, betesmarker på 40 hektar och åkermark på 163 hektar. På fastigheten står även en ekonomibyggnad på 5 817 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen ett hus, på Bangatan 34. Priset blev där 1 200 000 kronor, för det 94 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2018-09-13
Typ: Lantbruksenhet, bebyggd
Överlåtelse: Gåva
Pris: 0 kr
Taxeringsvärde: kr
Adress: Fåglasång 1025, Kågeröd
Kommun: Svalöv
Beteckning: Knutstorp 10:6

Dalar i företagsrankning

$
0
0

SVALÖV
Svalöv dalar i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs senast rankning.
När årets siffror redovisades i dagarna visar det sig att kommunen dalar sju placeringar ner till plats 179 av totalt 290.

– Vi har givetvis önskemål om att få betydligt högre placeringar framöver. Årets resultat är dock lite ironiskt eftersom vi i år fått högre betyg i enkätundersökningen av kommunens företag än på många år, kommenterar Svalövs kommuns utvecklings och näringslivschef Katarina Borgstrand.

Nu gör Svalöv dock ett mycket bättre resultat jämfört med katastrofåret 2015 då man hamnade på en blygsammare plats som 227.
Katarina Borgstrand är en aning konfunderade och det beror på de två senaste åren när Svalöv klättrat har omdömena visat sig lägre:
– Men eftersom det är en ranking kommuner emellan så kan en kommun klättra även om omdömet inte förbättrats och tvärtom.

Det samlade omdömet är dock att att betygen går uppåt de två senaste åren och enkätsvaren har kommunen fått det högsta sammanfattande omdömet sedan 2006.
Samma gäller även för tjänstemännens attityder till företagande och politikernas dito till företagen.
Mycket har förbättrats och mycket handlar om ett nytt arbetssätt för att förbättra kommunens företagsklimat, bland annat genom en näringslivsstrategi som antogs i januari 2017.
Förra året genomfördes en utbildningen, Förenkla helt enkelt, som tittar på frågor som handlar om myndighetshantering, kommunikation samt upphandling och kompetensförsörjning.
– Detta sammantaget innebär förhoppningsvis att vi åter avancerar i kommande års företagsranking, förklarar Katarina Borgstrand.

Totalt innehåller rankningen arton faktorer som bedöms på olika sätt.
När det gäller årets mätning bygger denna till två tredjedelar på en enkätundersökning till alla företag i Svalövs kommun som gjordes under tiden mellan januari fram till maj månad.
Återstående tredjedel bygger här på statistik från både SCB samt UC och i Svalöv svarade 77 företag på enkäten.
Många företag tycker att klimatet är bra, 34 procent, men på minussidan hittar man svårigheterna att hitta bra arbetskraft med bra kompetens.

Här finns mycket att jobba på med tanke på att frågan om tillgång till kompetens föll ner till 282 totalt 120 placeringar.

Fyra jakttorn saboterades

$
0
0

KÅGERÖD

En anmälan om skadegörelse har kommit in till polisen.
Det handlar om att någon eller några sysselsatt sig med att välta fyra jakttorn på en jaktmark strax utanför Kågeröd.
När jägare kom till platserna visade det sig att samtliga välts.

Misslyckades med bilstöld

$
0
0

SVALÖV

Under helgen har en bilägare i Svalövs centrum utsatts för stöldförsök.
När han kom ner till sin bil på morgonen visade det sig att en sidruta slagits in och därefter hade tjuvar försökt slå upp rattlåset till bilen.
Även passagerardörren fick repor och bucklor vid det nattliga stöldförsöket.

Entréfönster slogs sönder

$
0
0

SVALÖV

En trappuppgång till ett hyreshus på Hans Perssons väg i Svalöv har utsatts för skadegörelse.
Under helgen ska någon eller några slagit in en stor ruta till trappentrén.
Polis kom till platsen och man lyckades även då säkra blodspår som uppstått i samband med att rutan krossades.


Pågatågen stannar inte i Eslöv

$
0
0

Skåne Under tiden 8 oktober till 12 oktober från klockan 08.00 till 13.55 kör pågatågen på annan bana på grund av banarbete mellan Eslöv och Helsingborg.

Trafikverket meddelar att pågatågen stannar inte i Eslöv, Marieholm, Teckomatorp, Billeberga, Tågarp, Vallåkra och Gantofta. Bussar ersätter vid mellanstationerna.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:
Hyllie, Teckomatorp, Billeberga, Gantofta, Ramlösa, Kävlinge, Malmö, Tågarp, Triangeln, Vallåkra, Helsingborg, Simrishamn, Ystad, Gärsnäs, Köpingebro, Lunnarp, Oxie, Rydsgård, Svedala, Smedstorp, Skurup, Tomelilla och Östervärn.

Långväga tjuvar stoppade av surfplatta

$
0
0

Landskrona Efter en stöld ur en husbil i Göteborg kontaktades polisens ledningscentral för Region Syd.
Det ledde till att tjuvarna kunde stoppas på E6 i höjd med Saxtorp.

Vid stölden ur husbilen stals bland annat en surfplatta som polisen kunde positionera till att den färdades söderut på E6:an.  Då kontaktade man från Västra Götalandspolisens sida kollegorna i Region Syd som skickade ut patruller efter tjuvarna.

Strax söder om Saxtorp stoppades en misstänkt bil på tisdagskvällen. I bilen hittade man, förutom den misstänkt stulna surfplattan, fem personer som alla greps misstänkta för stöld alternativt häleri.

 

Bröt sig in i lägenhet

$
0
0

SVALÖV

En lägenhet i Svalöv utsattes för inbrott någon gång vid 16-tiden i tisdags. Lägenheten ligger på markplan och tjuvarna tros ha tagit sig in genom en altandörr. Skåp i kök och vardagsrum genomsöktes. Bland annat stals mediciner, kontanter och en nyckel.

Hund angrep ryttare

$
0
0

SVALÖV

En kvinna har polisanmält en hundägare efter en incident på landsbygden utanför Svalöv i torsdags kväll förra veckan.
Kvinnan, som är i 20-årsåldern, var ute och red på sin häst när hon mötte en hundägare och dennes hund. Hunden ska ha blivit aggressiv och gått till attack mot hästen, som blev rädd och rörde sig häftigt. I samband med det föll kvinnan av hästen och slog sig så pass illa att hon fick uppsöka sjukhusvård.
Kvinnan har anmält händelsen som vållande till kroppsskada och brott mot lagen om tillsyn av hund och katt.
Det framgår inte av anmälan om hunden var okopplad.

PRO tillbaka i högborgen

$
0
0

SVALÖV PRO är tillbaka i sin högborg.
Efter fem år vänder pensionärsorganisationen åter till Folkets hus och sedan ett par veckor tillbaka huserar man på nytt i lokalerna.

– Medlemmarna ville ha en förändring och merparten ser flytten som det bästa, säger ordförande Bengt Zander.
2013 gick flyttlasset till Fridhems folkhögskola och den utlösande faktorn var en rekordhöjning av hyran, från 400 kronor i månaden till 1 200.

– De pengarna hade vi inte och därför var vi tvungna att se oss om efter andra lokaler. Efter visst letande föll valet på Fridhems folkhögskola, en hemvist som varit helt okej.
– Men vi delade lokaler med eleverna och ibland blev det lite väl rörigt och därför ville medlemmarna tillbaka till Folkets hus.
En omröstning iscensattes och den visade klara resultat:
61 procent ville flytta på sig, 30 bli kvar och då var beslutet inte så svårt att ta.

– Här på Folkets hus känner vi oss mer hemma. Kan själv bestämma när vi vill vara här, anordna fester och sammankomster, säger Bengt Zander och får medhåll av kassören Göran Winér.
Givetvis har PRO kvar sin klubblokal på Herrevadsgatan i centrala Svalöv. Där utgår bland annat den populära tipspromenaden ifrån och ses även som en naturlig samlingspunkt.
Flytten innebär samtidigt att PRO hoppas öka på medlemsantalet ännu mer.
Många Svalövsbor har anknytning till Folkets hus, där man deltagit på sammankomster och fester i många år.

– Vi är nu 194 medlemmar, men jag är övertygad om att vi kan bli fler. Ett bra program måste vi erbjuda för att locka hit folk, konstaterar Bengt Zander.
Samtidigt öppnar Bengt Zander även för mer samarbete med ”konkurrenten” SPF och under den senaste tiden har de båda organisationerna haft ett antal arrangemang tillsammans.
– Vi har vissa utbyten och den värsta rivaliteten finns inte längre. Förr var det omöjligt, men nu måste vi kunna göra grejer tillsammans. Bland annat har jag varit hos SPF och hållit vinprovningar.

– Dessutom måste vi lägga vandras möten på olika dagar. I så fall kan våra medlemmar besöka SPF och tvärtom. Det gäller att sysselsätta sig när man blir äldre.
Bengt Zander har suttit som ordförande i tolv år och hoppas på en nystart i Folkets hus. Samma sak tror Göran Winér som även är den eldsjäl som ser till att byggnaden underhålls och sköts.
– Vi har satsat mycket de senaste åren. En ny hörslinga har installerats, b-salen har fått en uppfräschning, samma sak med handikapptoaletten, golvet i a-salen har snyggats till och det har inneburit att bokningarna ökar på.

Viktigast är ändå att medlemmarna i PRO trivs:
– Och det gör vi på Folkets hus. Känns mer hemma och det är ju här som vi alla har våra rötter.

Viewing all 4110 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>