En traktor som användes vid ett arbete ute på en åker i Tågarp bestals på dels en arbetsbelysning, ljusramp och sladdvindor.
Stölden inträffade natten mot lördagen utmed Norrabyvägen.
En traktor som användes vid ett arbete ute på en åker i Tågarp bestals på dels en arbetsbelysning, ljusramp och sladdvindor.
Stölden inträffade natten mot lördagen utmed Norrabyvägen.
Flera kända artister gillar att uppträda i Landskrona.
Härnäst väntar Caroline af Ugglas som kommer till Landskrona teater lördagen den 1 december klockan 19.
Uppträder gör hon med sitt band, Galleri Gamla staden har en utställning av just Ugglas och vernissage blir det efter spelningen på kvällen.
Mest känd är Caroline af Ugglas efter sitt framträdande i Melodifestivalen där hon framförde ”Snälla, snälla”.
Ugglas kommer att vara på galleriet under vernissagen den 1 december mellan klockan 12-16 och efter spelningen dagen därpå.
Utställningen pågår till den 16 december.
Kerstin Inger och Anders Nilsson, 76 och 75 år, har tagit över fastigheten på Ängabäcksvägen 63 i Svalöv från Hanna Paulina Nilsson. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i november 2018. Kedjehuset är byggt 1964 och har en boyta på 115 kvadratmeter.
För bara några månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Ängabäcksvägen 44. Där blev priset för den 71 kvadratmeter stora villan 950 000 kronor.
Datum: 2018-11-06
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Gåva
Pris: 0 kr
Taxeringsvärde: 831 000 kr
Adress: Ängabäcksvägen 63, Svalöv
Kommun: Svalöv
Beteckning: Felestad 5:54
Fastigheten på adressen Västra Vallgatan 1 i Svalöv har fått nya ägare. Köpare är Andreas och Josefine Gade, 35 och 32 år, och säljare är Birgitta Maj-Lis Franzon. Köpet blev klart i oktober 2018 och priset blev 2 000 000 kronor. Huset byggdes 1973 och har en boyta på 99 kvadratmeter.
Precis i närheten såldes nyligen ett annat hus, på Västergatan 14. Där landade priset på 2 900 000 kronor för det 201 kvadratmeter stora huset.
Datum: 2018-10-30
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 000 000 kr
Taxeringsvärde: 1 033 000 kr
Adress: Västra Vallgatan 1, Svalöv
Kommun: Svalöv
Beteckning: Felestad 4:75
Så tryggt att man kan visa upp ännu bättre resultat jämfört 2017 i den årliga enkätundersökningen.
– Vi är en av de få kommuner som kan visa upp ett så bra resultat och det är givetvis glädjande, säger kommunchef Björn Johnsson.
I Region Syd återfinns totalt 45 kommuner och de som ligger före på listan är Lomma, Vellinge och Ängelholm.
– Där är resultaten alltid bra. Med dem kan vi inte jämföra oss med, men mycket bra har hänt det senaste året, lovar Johnsson.
Inte minst den mobila polisstationen är ett lyft för kommunen. Varje vecka kommer husbilen till Svalöv, Kågeröd, Röstånga och Teckomatorp.
– Folk kommer fram spontant och tycker vår närvaro är mycket viktig. Dessutom får vi in värdefulla tips som i vissa fall varit till stor hjälp i våra utredningar.
Mindre nöjda är invånarna i Tågarp och Billeberga.
– Där finns vi inte med husbilen. Inget folk kommer dit. Inga affärer finns och därmed ingen naturlig samlingsplats och då känns det inte rätt att ödsla tid. Istället kommer vi att öka trafikkontrollerna i båda samhällena i fortsättningen.
Samma sak gäller för Röstånga:
– Där vet vi om problembilden med personer som har drogproblem, men ändå kör bil.
– Antalet har gått ner, men där finns mer att göra.
Fortkörningarna är och har alltid varit ett stort problem.
Både den upplevda och den faktiska känslan är att bilförare kör alldeles för fort. Speciellt inne i samhällena är respekten dålig och incidenterna många.
Inbrotten är få i kommunen. Sedan i september har polisen bara fått in sju anmälningar.
– Märkligt nog inga alls nu i november. Den månaden brukar passa tjuvarna bäst med hjälp av allt mörker, säger Björn Johnsson.
I september behandlade polisen fyra anmälningar, i oktober tre.
– Samtidigt skaffar fler och fler larm. Oftast räcker det att en inkräktare ser en symbol för att välja bort den bostaden.
Massvis med stök och bråk drabbade Svalövs centrum i fjol under jullovet. Ungdomsgäng drog runt, förstörde och skrämde upp medborgarna vid ett flertal tillfällen.
Här gick dock kommunen, polis, socialtjänsten och skolan samman. Satte in vakter, polisen ökade sin närvaro och anlitade fler ungdomscoacher som rörde sig ute i samhället under kvällstid.
– En mycket lyckad insats. Vi fick tag på de ungdomar som ställde till med oredan och aktiviteter sattes i gång för att behålla lugnet.
Snart är det dags för jullov igen:
– Och då är vi förberedda. Skulle nya oroligheter uppstå vet alla hur man ska agera.
En 38-årig Landskronabo åtalas för bidragsbrott efter att ha lurat Försäkringskassan på 127 680 kronor i felaktiga bidragsutbetalningar.
Mannen begärde ut tillfällig föräldrapenning och intygade att han avstått arbete för vård av sjukt barn, så kallad VAB, och skickade in hela 42 ansökningar inom loppet av tio månader.
Men uppgifterna stämde inte.
Det framgår inte av stämningsansökan hur fusket avslöjades men mannen har erkänt brott.
En 26-årig man blev bestulen på sin dyrbara jacka utanför Ica i Svalöv i onsdags.
Mannen hade bestämt träff med en köpare, men precis innan denne kom en person fram och ryckte på sen där jackan låg i.
Jackan ska ha varit blå med pälskrage.
Vem personen är ännu okänt och brottet rubriceras som stöld.
När den 65-årige mannen kom tillbaka sin bil efter en tågresa fick han en rejäl chock.
Under tiden som han varit borta ska något stort fordon kört på hans bil som innebar att ena långsidan blev helt demolerad.
Händelsen inträffade på Tågarps tågstation och långa gula sträck finns på bilen efter påkörningen.
Efterfrågan på byggbara tomter har aldrig varit så stor och nästa steg är att detaljplanera en fortsättning på Kyrkvången, men även vid Svalövssjön.
Dock återstår en del problem:
Inte minst de arkeologiska utgrävningarna som genomfördes i höstas ska ge svar om det går att bygga, vilka skatter som finns i marken och vad kostnaderna stannar på.
– Provtagningar har gjorts på båda områdena och vi väntar in svaren. Där får vi veta om det finns möjligheter att bygga, säger samhällsbyggnadschef Mats Dahlberg.
Arkeologiska utgrävningar tillhör rutinerna när nya områden ska tas i anspråk för bland annat byggnation. Vid Svalövssjön är läget lite annorlunda, där det med all sannolikhet finns fornlämningar som man måste ta hänsyn till.
Sydsvensk Arkeologi står som ansvarig för undersökningar och därifrån väntar nu Svalöv på svar.
– Mest troligt måste vi införa vissa restriktioner, men i vilken omfattning vet jag inte ännu. Om någon vecka lär vi veta bättre, säger Dahlberg.
Svalövsborna höjde säkert på ögonbrynen när grävskopor grävde massvis med gropar både på Kyrkvången och Fårhagen vid Svalövssjön.
Det handlade helt enkelt punktvisa provtagningar som nu skickats vidare för analys.
Mats Dahlberg hoppas på ett positivt svar som innebär att detaljplaneringarna i så fall kan ligga klara under sommaren 2019.
Svalövs kommun står dessutom för kostnaderna för utgrävningarna och desto större insatser innebär en dyrare nota.
I förlängningen läggs utgifterna delvis på tomtpriserna.
– Vi räknar med en del restriktioner, men i vilken omfattning vet jag inte ännu.
Trycket att få bygga villor i Svalövs kommun är stort, inte minst i centrala Svalöv kommer förfrågningar in i en strid ström.
– Alla tomter är slutsålda och därför måste mer byggbar mark fram, inser Mats Dahlberg.
Går utvecklingen enligt planerna kan detaljplanerna ligga klara kommande sommar, exploateringen kan inledas och förhoppningsvis kan första villan stå på plats i början av 2020.
Försäljningen av huset på adressen Bjäregatan 8 i Svalöv är nu klar. Nya ägare blir Phillip och Maria Larsen, 47 och 43 år, som köper fastigheten av Ingrid Lillemor Persson. Huset byggdes 1967 och har en boyta på 109 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i oktober 2018 och priset blev 1 400 000 kronor.
Bara fyra månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Bjäregatan 7. Där blev priset för en 109 kvadratmeter stor villa 1 610 000 kronor.
Datum: 2018-10-31
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 400 000 kr
Taxeringsvärde: 905 000 kr
Adress: Bjäregatan 8, Svalöv
Kommun: Svalöv
Beteckning: Felestad 27:92
630 000 kronor fick Daniel Moczulski, 38 år, ge för huset på Böketofta 2980 i Kågeröd. Byggår för huset är 1946 och boarean är 60 kvadratmeter. Köpet från säljaren Arne Rolf Gunnar Bosma blev klart i april 2018.
Datum: 2018-04-27
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 630 000 kr
Taxeringsvärde: 472 000 kr
Adress: Böketofta 2980, Kågeröd
Kommun: Svalöv
Beteckning: Hålegården 10:5
Linda Grimbark, 34 år, har tagit över fastigheten på adressen Olstorpsvägen 31 i Kågeröd från Jorma Juhani Andersson och Raija Lanu. Ägarbytet blev klart i november 2018 och köpesumman blev 740 000 kronor. Husets byggår är 1946 och det har en boyta på 63 kvadratmeter.
Nyligen såldes ett annat hus lite mer än kilometer därifrån, på Pålstorpsvägen 2. Där såldes ett 133 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 490 000 kronor.
Datum: 2018-11-01
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 740 000 kr
Taxeringsvärde: 580 000 kr
Adress: Olstorpsvägen 31, Kågeröd
Kommun: Svalöv
Beteckning: Sonarp 3:26
Ändå satte han sig bakom ratten, men färden stoppades av polis på Eslövsvägen i Landskrona.
Där visade det sig att han 2,24 promille av alkohol i blodet och nu döms mannen, som bor i Svalövs kommun, för grovt rattfylleri till en månads fängelse.
Det var i juli i år som den 44-årige mannen åkte till Landskrona och där hamnade han på en uteservering och drack en hel del alkohol.
Mannen kunde inte redogöra under förhören för hur mycket han druckit under kvällen och inte heller när han tog beslutet att sätta sig i bilen och åka.
Enligt åtalet minns han enbart när han såg blåljusen från polisbilen i backspegeln och när en polis kom fram till honom i bilen.
Mannen ångrar djupt det han gjort, medger att han har alkoholproblem och går numera på regelbundna AA-möten en gång i veckan för att få hjälp.
Med tanke på alla alkohol som mannen hade i blodet när polisen stoppade honom kan inget annat än fängelsestraff delas ut.
Därför får nu mannen avtjäna en månad i fängelse och betala 5 000 kronor till sin försvarare.
Nu ligger en detaljplan klar för området och den samma ska nu ut på samråd.
– Det känns jättebra. Nu får vi hoppas att inga överklagande kommer in, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lennart Pettersson (C).
I planen kommer, som tidigare, att finnas utrymme för sammankomster och dessutom får uteförskolan Vita ute fortsätta som tidigare.
Här huserade ett stort antal barn innan branden och det kommer att byggas lokaler för just de ändamålen.
För att göra det verkligt att bedriva uteförskola krävs det en speciellt skrivning i detaljplanen.
– Det finns dock inga politiska ambitioner att utöka förskoleverksamheten där, utan om så behövs. Finns det andra tomter på gångavstånd både från Lunnaskolan och från Ekdungen, kan de i så fall nyttjas om så behövs, framhåller Lennart Pettersson.
Närmast ska kommunen träffa Kågerödslunds Intresseförening som drev och skötte byggnaderna under många år.
Redan i nästa vecka sätter man sig ner för spåna om framtiden och samtidigt finns det möjlighet både för Kågerödsborna och andra att ta del av förslaget.
– Förhoppningen är nu att planen efter samrådstiden kan gå igenom att den fortsatta processen med att bygga upp festlokalen igen kan gå vidare i nästa steg i form av arkitektuppdrag.
-Men det förutsätter att ingen väljer att överklaga vårt beslut. I så fall handlar det om förseningar och det drabbar bara Kågerödsborna, manar Lennart Pettersson.
I tid kan Lennart Pettersson inte sia om när bygget går i gång eller när allt står färdigt.
-Är man riktigt optimistisk kan vi sikta på mellan 1-1,5 år. Då gäller det att allt flyter på som det ska framledes.
Det var natten mot den 17 mars i år som Kågerödslund förstördes efter en brand.
Hela byggnaden totalförstördes och kvar fanns bara brandrester.
Ingen misstanke om brott finns och det mesta talar för att det handlade om ett elfel som ödelade huvudbyggnaden inne på området.
Räddningstjänsten såg lyckligtvis till att rädda rotundan intill.
Kågerödslund var ett anrikt danspalats som uppfördes 1929 och drevs under många år av Skyttegillet.
Under 40, 50, 60 och 70-talen vallfärdade människor till folkparken för att höra och dansa till artister som Sten & Stanley, Lasse Lönndahl, Hepstars och Ola & The Janglers. Såväl Thor Modéen som Harry Brandelius har stått på dess klassiska scen i Kågeröd.
Nu är det klart vem som köpt huset på Södervångsgatan 27 i Svalöv av Jadwiga Malgorzata och Krzysztof Wojcik. Nya ägare är Abigail och Carl Fredrik Norling, 35 och 38 år. Priset blev 2 220 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i november 2018. Husets byggår är 1968 och det har en boyta på 154 kvadratmeter.
För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus precis i närheten, på Bjäregatan 8. Där landade priset på 1 400 000 kronor för det 109 kvadratmeter stora huset.
Datum: 2018-11-05
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 220 000 kr
Taxeringsvärde: 1 115 000 kr
Adress: Södervångsgatan 27, Svalöv
Kommun: Svalöv
Beteckning: Felestad 27:68
Svalövs skattesats de närmaste fyra åren ligger kvar på 20,74.
Fullmäktige tog beslutet på måndagskvällen, men någon enighet fanns inte:
Både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna valde att avstå i beslutet.
Istället kommer de båda partierna när det dags att klubba budgeten i december.
Därmed ratar man Alliansens upplägg:
– Vi har andra förslag och det kan innebära en höjning. Men detaljerna väntar vi med, sa SD:s Teddy Nilsson.
Jan Zielinski (S) meddelade samma svar:
– Vi deltar inte i beslutet och väntar med våra förslag.
Sedan det nya fyravåningshuset byggdes för ett antal år sedan har parkeringssituationen blivit mer eller mindre kaotisk.
P-fickorna som byggdes till hyresgästerna är fulla och istället tvingas boende med mer än en bil parkera på gatan.
Det är till och med så illa att vid ett flertal tillfällen har bilister tvingats backa när man fått möte på Möllegatan.
Gatan är helt enkelt för smal till alla bilar som ska få plats:
– Inte bra och här måste göras något. Vi som bor i lägenheterna måste ha någonstans att sätta bilarna.
– Jag och min sambo har vardera en bil, men bara ett parkeringsplats som hör till lägenheten, säger Kevin Bergenstråle som bor på Möllegatan.
Det har inneburit att sambon fått parkera ett par gator ifrån. På Möllegatan har det varit helt fullt.
– Att sedan inte två bilar kan mötas innebär risker. Lätt till krockar och bilar som blir förstörda, inser Kevin Bergenstråle.
Enkelriktning har varit ett förslag som kommit upp bland de boende. Helt enkelt för att få ett bra flöde på trafiken:
– Det ser jag som det bästa. Ofta är det rena kaoset med bilar som parkerar på motsatt sida och då är det helt omöjligt att komma förbi. Det skapar bara onödig irritation.
Svalövsbostäder som äger hyreslägenheterna på Möllegatan har fått in klagomål. För att lindra kaoset något kommer man att ta mark i anspråk på samma gata och där bygga ett antal parkeringar.
Det handlar om en nerlagd lekplats som nu byggs om:
– Vi räknar med att få bort problemet, men byggnationen står inte klar förrän tidigast till våren, säger vd Robert Johansen.
Det handlar inte minst om asfaltering som inte kan genomföras under vintertid och totalt räknar Robert Johansen med att ett 20-tal parkeringar kan få plats på den aktuella marken.
– Vi har insett en hel del problem sedan det nya hyreshuset byggdes och på det här sättet får vi delvis ordning på problemen.
De nya parkeringarna kostar en del, ungefär en halv miljon kronor och om något år kommer ytterligare ett hyreshus att byggas in till Möllegatan.
– Och då får vi nytta av de nya parkeringarna även då, säger Robert Johansen.
Att invänta de parkeringsplatserna ser inte Kevin Bergenstråle som någon bra idé:
– Problemen behöver lösas nu. Inte om ett halvår och det är ju med enkla medel som kommunen kan få bukt på situationen.
SVALÖV
Svalövs kommun både äger, ansvarar och sköter Möllegatan.
Park och gatuchef Mattias Wiman inser att något måste göras.
– Faktum är att jag inte visste om problemen, men jag har har varit på plats och förstår problematiken. Vi måste komma fram til len bra lösning.
Det trånga och smala gatan ger upphov till irritation och mindre krockar har redan inträffat.
Vad som kan göras för att lösa både trafiken och parkeringskaoset kan Mattias Wiman inte svara på i nuläget.
På förslag har funnits både parkeringsförbud och enkelriktning av Möllegatan.
– Jag kan inte säga i nuläget vilket som är bäst, men något kommer att hända ganska snart, lovar Mattias Wiman
Parkeringsförbud skulle innebära ännu större problem för de som bor på gatan. Parkeringar finns, men bara en plats för varje lägenhet. Ofta har folk två bilar och de måste också ha någonstans att parkera.
– Det här borde kommunen tänkt på innan. Jag har bara jobbat här några månader och var inte med när planeringen gjordes, men helt klart är p-platserna alldeles för få.
Enkelriktning ser Wiman som ett gångbart alternativ.
– Kan bli så, men helt klart är att vi inte kan ha gator där inte bilar kan mötas.
Inte minst sedan en utredning gjorts i dialog mellan fack och arbetsgivare föreslogs förändringar som skulle ändra och förbättra arbetsmiljön.
De båda parterna var överens, men när förslaget kom till kommunstyrelsen valde politikerna att lyfta ut ärendet:
– Vi blev så besvikna och eftersom vi var så kolossalt eniga så blev vi väldigt förvånade, säger Karin Sjunnesson, Kommunals ordförande i Svalöv i ett pressmeddelande.
Man hävdar höga sjuktal, dålig arbetsmiljö, bristande löneutveckling och så gott som ingen kompetensutveckling.
– Så ser situationen ut för 546 anställda inom vård och omsorg i Svalövs kommun.
Enligt kommunal har man under flera år drivit frågan om arbetsmiljön för medlemmarna inom vård och omsorg. Enheten har haft för få chefer vilket resulterat i dålig löneutveckling, små möjligheter till kompetensutveckling och höga sjuktal.
En lång process har pågått och till sist begärde politikerna en utredning och här har nämnderna tillsammans med facken Kommunal och Vision tagit fram ett förslag som kan skapa större förutsättningar, både när det gäller personal och brukare.
En av insatserna är att tillsätta fler chefer:
– I dag har enhetscheferna alldeles för många medarbetare vilket gör att de inte orkar se alla medarbetare.
– Det sker ingen utveckling och ingen blir sedd. Man är bara ett nummer på ett papper, säger Cecilia Hallberg Berndtsson, sektionsföreträdare i Svalöv.
Den 12 november togs förslaget upp i kommunstyrelsen. Att det skulle bli stopp där kom som en total överraskning.
– Vi har varit i dialog med arbetsgivaren, men om förslaget inte går igenom blir vi motpart och kommer att arbeta med utgångspunkt i arbetsmiljölagen för att värna Kommunals medlemmar. Vi kan komma att begära åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, säger Karin Sjunnesson.
Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Jönsson (C) kan dock lugna alla oroliga:
– Vi håller på att utreda en delning socialnämnden och vård och omsorg. Anledningen till att vi lyfte ut ärendet var att vi helt enkelt ville skapa oss en helhetsbild. Vi hade bara styrt i två veckor och var osäkra på vad resultatet skulle bli.
Nu tas ärendet upp igen på måndag den 3 december:
– Då kommer vi att bifalla och pengarna finns med i budgeten. Vi vill värna om våra anställda, klargör Jönsson.
Samtidigt kommer även undersköterskornas löner att ökas på med 3,7 procent och det blir även satsning inom friskvården i form av höjt friskvårdsbidrag.
Men hur kunde det bli så här. Pratat ni inte med facken ?
– Jo, men tydligen har kommunikationen inte varit den bästa vid det här tillfället det är bara att beklaga.
– Facken är en viktig samarbetspart för oss och vi ska se till att kontakten blir bättre i framtiden, lovar Fredrik Jönsson.
Kulturskolans elever ska visa upp sina färdigheter i ämnena musik, dans och teater.
Detta med en föreställning torsdagen den 6 december klockan 19 i Linåkerskolans aula i Svalöv.
Musikalen Blodmysteriet spelas och eleverna bjuder även på framträdanden med pop och rockskolan, blåsorkester samt dans.