![]()
SVALÖV/Norrvidinge Kunskaperna om antikviteter fick Charlotte Strömstedt i arv redan som barn. Hon är redan känd som en av experterna i tv-programmet Antikrundan.
Nu uppmärksammas hon på hemmaplan genom att hon får Svalövs kulturpris.
Trots att hon redan är kändis betyder kulturpriset mycket för Charlotte Strömstedt.
– Jag blev väldigt glad. Det är bekräftelse på att man är på rätt väg, säger hon och menar att det känns extra betydelsefullt att uppmärksammas på hemmaplan.
Hon växte upp i Norrvidinge som hon lämnade för Malmö. Efter många år där återvände hon till hemkommunen. Numera bor hon med sin man och dotter i det gamla bankhuset i Svalöv.
Maken delar intresset för antikviteter och i det gamla bankhuset har man inrett de stora banksalarna utifrån olika tidsteman.
I den ena salen är det barocktema med 1600-talsmöbler och i det andra har man inrett med Art Deco-tema med möbler från 20-talet och 30-talet.
– Men vi har en del Ikeamöbler i huset också, berättar hon.
Norrvidinge har fortfarande en stor plats i hennes liv och det var här grunden lades för hennes yrkesbana.
Pappa Kurt Nilsson, numera 81 år gammal, var den som tidigt väckte hennes intresse för gamla ting, liksom mamma Sonja.
Under pappans många rundresor som antikhandlare fick hon ofta följa med i bilen som barn. Under auktionsbesöken i Stockholm fick hon en gång klämma in sig under en byrå för att man skulle få plats med alla fynd i bilen.
Intresset för möbler och gamla ting har gått i arv i tre generationer. Hennes farfar var möbelsnickare, precis som pappa Kurt, som också är konservator.
– Att få med sig den kunskapen har betytt jättemycket. Det här är inte som IT-branschen där det händer något nytt hela tiden. Det bygger mycket på traditioner och gammal kunskap. Sedan gäller det förstås att läsa på mycket själv också.
Pappa Kurt håller fortfarande ställningarna i hennes hemby Norrvidinge, där man gemensamt driver en antikaffär och har en verkstad där framförallt Kurt är verksam.
Charlotte Strömstedt har många strängar på sin lyra.
Efter de sista slutproven får hon om två veckor sitt mästarbrev som möbelrenoverare.
Hon kan också titulera sig som besiktningsman inom konst och antikviteter med ett förordnande från Sydsvenska handelskammaren. Det är basen i hennes verksamhet och som sådan har hon många uppdrag kopplade till försäkringar.
Men gemene man känner henne främst som en av experterna i Antikrundan, där hon nyligen spelade in sin sjunde säsong. Hennes främsta expertområde är 1700-talet och 1800-talet.
– Det är en jätterolig bit av det jag gör.
När man gör sina nedslag med tv-experterna kan det komma 1 000 personer under en dag. Var och en har med sig 10 olika saker. Det blir 10 000 föremål att gå igenom.
Somliga besökare får trevliga överraskningar. Andra kan bli besvikna. Då får hon lite finkänsligt berätta hur det ligger till.
– Vissa kommer med föremål som de av två generationer fått höra är värda jättemycket pengar. Sedan visar det sig kanske att det inte är så.
Det vanligaste som folk tar med sig till tv-experterna är mässingsljusstakar.Vissa är så ivriga i hopp om att de har med sig ett fynd att de inte ens vänt upp och ner på ljusstaken för att se att det står ”Made in India” undertill, berättar Charlotte Strömstedt.
Gladast blir hon när hon kan hjälpa andra att göra en bra affär. En gång hade hon ett uppdrag i Schweiz för att värdera en tavla som i början av 40-talet hade köpts in för 1 000 kronor. Charlotte Strömstedt utlovade kunden minst en miljon. På auktionen stegrades sedan priset till 2,4 miljoner kronor.
Med alla resor, mässbesök och auktioner flyter hennes arbete ofta ihop med fritiden.
Tröttnar gör hon aldrig.
– Jag får se så mycket olika saker hela tiden och träffar mycket olika människor. Det blir aldrig enformigt.