
Vatten och avloppskapaciteten på industriområdet utmed väg 17 är för dålig och nu väntar ägarna Maria och Andrew Everton på svar från kommunen.
– Vi vågar inte satsa förrän vi vet att allt är i sin ordning, säger Andrew Everton som driver bageriet med sin hustru Maria.
Tanken är att bageriet ska flytta ett stenkast från dagens plats, upp till industriområdet och där bygga helt nytt.
Dels ska bageriet ha sin egen verksamhet och samtidigt utöka, men även ge plats åt de som vill hyra in sig i resten av lokalerna.
– Så är det tänkt, men vi kan inte ta steget förrän vi har garantier att vi kan bedriva verksamheten utan problem.
Både Andrew och Maria är frustrerade. Vill ta ett steg till för att utveckla verksamheten och förklarar att de nuvarande lokalerna nere på Värmövägen är för små, för gamla och inte direkt anpassade för att driva ett så stort bageri.
Maria och Andrew Everton köpte bageriet för ett antal år sedan och efterhand har Billeberga Stenugnsbageri växt, har bra vitsord och levererar bröd och andra bakverk ut runt om i många av kommuner i Skåne.
I de nya lokalerna skulle i så fall allt bli så mycket lättare, men svaret dröjer från Svalövs kommun.
– Den dåliga vattentillförseln sinkar hela projektet, suckar Andrew Everton.
Tanken är att köpa en bit mark mittemot macken intill väg 17.
Där ska i så fall en anpassad byggnad uppföras och förutom sitt eget bageri är det tänkt att hyra ut resten av utrymmena till intresserade hyresgäster.
Maria Everton är inte alls nöjd med hur man blivit bemött av kommunen.
Redan för drygt ett år sedan tog man kontakt med kommunen för att kolla upp ett tomtköp.
– Vid den första kontakten hänvisades vi till NSVA för att vi skulle uppge hur mycket vatten som kommer att gå åt. Där fick vi till svar att en utbyggnad av kapaciteten låg långt fram i tiden, upp till fem till tio år, säger Maria Everton.
Under flera månader hörde Evertons ingenting, men i december fick man ett samtal från kommunen som förklarade att det visst fanns möjligheter att satsa.
I januari tog historien en ny vändning och då hänvisades man till NSVA för att mer detaljerat redovisa vattenåtgången.
– Då var vi äntligen beredda att skriva köpekontrakt, men istället begärde NSVA mer uppgifter och samtidigt skulle vi betala för hela deras utredningen.
Nu står man i ingenmansland och får inga svar. Vet inte om det blir någon satsning och eller något köp.
– Vi vill inte hamna mitt emellan. Kommunen äger NSVA och får göra något åt problemet.
– Det är ju ingen som vill köpa och etablera sig under sådana förutsättningar som det ser ut i dag, säger Maria Everton uppgivet.