Quantcast
Channel: Svalöv/Landskrona – Skånska Dagbladet
Viewing all 4110 articles
Browse latest View live

Stal mediciner

$
0
0

Svalöv En anställd på ett vårdboende misstänks för stöld av läkemedel efter att ha uppträtt märkligt i samband med ett arbetspass.

Det var i fredags eftermiddag som personalen på ett vårdboende i Svalövs kommun tyckte att en av de anställda uppträdde märkligt. Efter passet kontrollerade personalen förråden med narkotikaklassade läkemedel, och såg då att en mindre mängd saknades.
Nu är den anställde polisanmäld, misstänkt för att ha tagit ur förråden. Brottet rubriceras som stöld av läkemedel.


Ägarbyte för fastigheten Tarstad 23:4 i Svalövs kommun

$
0
0

Fastigheten Tarstad 23:4 i Svalövs kommun har fått en ny ägare. Barbro Lisbeth Laurell, 69 år, har fått fastigheten som gåva av Jenny Caroline Laurell. Överföringen blev klar i juni 2018.

Datum: 2018-06-19
Typ: Elproduktionsenhet, vindkraftverk
Överlåtelse: Gåva
Pris: 0 kr
Taxeringsvärde: kr
Adress: TARSTAD 23:4,
Kommun: Svalöv
Beteckning: Tarstad 23:4

Hund anfölls av annan hund

$
0
0

SVALÖV

En kvinna var i måndags eftermiddag ute och promenerade med sina två kopplade hundar i en by i Svalövs kommun. Då blev den ena hunden plötsligt påhoppad av en okopplad hund som rusade ut från en tomt utan inhägnad, enligt en polisanmälan. Den överfallna hunden ska ha fått flera bett innan de båda hundägarna tillsammans lyckades slita bort angriparen, men skadorna ska inte ha blivit så allvarliga att de krävde veterinärvård.
Kvinnan har polisanmält den okopplade hundens ägare för brott mot lagen om tillsyn av hundar. Enligt anmälan är den angripande hunden av rasen amstaff.

72 kvadratmeter stort hus i Tågarp sålt

$
0
0

Tågarp

Ola Ahlner, 43 år, från Helsingborg, har köpt huset på adressen Kläsinge 1045 i Tågarp av säljaren Emilia och Christina Leulier. Köpesumman blev 1 350 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i juni 2018.

Datum: 2018-06-01
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 350 000 kr
Taxeringsvärde: 354 000 kr
Adress: Kläsinge 1045, Tågarp
Kommun: Svalöv
Beteckning: Kläsinge 2:8

Flera långväga gäster på Röstångas turistbyrå

$
0
0

Röstånga. Söderåsens nationalpark utanför Röstånga kommer det gäster från världens många olika hörn. En hel del av besökarna åker över sundet för att besöka parken.

På ett år lockar parken runt 400 000 besökare, och runt 35 000 av dessa svänger inom Röstånga Turistinformation som ligger precis bredvid nationalparken.
– Folk som vill ha vild natur kommer gärna hit till Söderåsen.
Gästerna kommer från alla håll och kanter. En stor del av de som besöker parken har tagit sig över sundet för att komma hit.
– Jag skulle säga att mer än hälften av gästerna vi har inne på turistbyrån är från Danmark, säger Magdalena Szalay.
Vissa gäster är klart mer långväga än så.
– Vi hade ett amerikanskt par som hörde talas om parken när var i Berlin. Då åkte de hit eftersom det ändå låg så ”nära”, berättar Anette Engdahl.
I turistbyråns gästbok finns även hälsningar från bland annat Singapore, Italien och Indien.
Många kommer också från närområdet, och det trillar in många från Malmö, Lund och Helsingborg. Vissa har blivit välbekanta ansikten på turistbyrån.
– Folk fastnar väl för naturen. Det är ju en väldigt fin plats.

Under morgonen kommer ett flertal gäster in på byrån för att hämta broschyrer, och en övervägande del ställer sina frågor på danska. Ute i parken promenerar besökarna längs Skåneleden och de andra vandringslederna.
– Jag tror att det som lockar folk hit är naturen. Den hittar man varken i Malmö eller i andra delar av Skåne, säger Samuel Goldberg som kommit till parken för att ta ett dopp.
Han flyttade till Röstånga från Malmö för en månad sedan, och kommer sedan tidigare från New York. Han har också noterat var många av parkens besökare kommer från.
– Jag hör en hel del som pratar danska, men det är inte så konstigt. Det ligger ju ganska nära, och det är lätt att ta sig hit från Köpenhamn.

Det varma vädret som har legat över sydsverige de senaste månaderna har inte gått obemärkt förbi i parken.
– Två brunnar som finns på området har sinat på vatten, och det brukar inte hända. Dessutom har man fått införa eldningsförbud., säger Magdalena Szalay.
Värmen har även märkts när det kommer till antalet frågor gällande kanotuthyrning.
– Vattenståndet är för lågt skulle jag tro, efter den här torkan. Då blir det en väldigt lång bärsträcka mellan paddelturerna, och det är väl inte särskilt lockande.
Ett av parkens mer populära besöksmål är Odensjön, som vanligtvis brukar locka fiskare. I år har det sett annorlunda.
– Folk har bada mycket, och då blir det ju mycket stoj och stim men det har inte blivit särskilt mycket fisk fångad i år.
Även om parken upptar en stor del av arbetsdagarna så har Röstånga Turistinformation även andra saker att ägna sig åt. Under sensommaren och hösten kommer de att lägga en del av tiden på arbetsuppgifter som inte vanligtvis brukar hamna på en turistbyrå. Bland annat kommer det gå att förhandsrösta på byrån.
– Sen ska det vara ett bröllop här också. Det är faktiskt det fjärde bröllopet vi har här på byrån, så det ska bli roligt.

Får böter för vapenbrott

$
0
0

Glumslöv. En man i Glumslöv har dömts till brott mot vapenlagen. Anledningen är att han har haft hagelgevär hemma, utan att ha ett giltigt tillstånd.

Mannen som nu döms är i femtioårsåldern, och bosatt i Glumslöv. Bakgrunden till att han nu döms tar avstamp 2010 när hans vän ska flytta till USA, och därför frågar om han kan förvara hans hagelgevär åt honom.
50-åringen har själv både ett vapenskåp och ett hagelgevär. Han har även i polisförhör uppgett att han har tillstånd för att ha två gevär, och säger därför ja till att förvara sin väns gevär.
Så långt är tingsrätten och mannen överens, men under 2013 löper tillståndet för gevären ut. Mannen själv hävdar då att han inte känt till att det ska ha funnit ett sådant tillståndsbevis, och om han har ansökt om ett så har det i så fall förstörts eller försvunnit i en brand under samma år som tillståndet löpte ut.
Han menar även att han inte har känt till att det krävs ett speciellt tillstånd för att förvara någon annans vapen, och att han inte har kontrollerat om det krävs något sådant tillstånd.

Men tingsrätten har inte blivit övertygad av den historien. I domen så skriver man att det är tveklöst att mannen har förvarat ett vapen åt sin vän. Dessutom framgår det genom åklagarens bevisning att han inte har haft tillstånd för att förvara vapen under tre år, från att tillståndet löpt ut.

Eftersom mannen dessutom har haft tillstånd tidigare menar tingsrätten att han borde ha varit medveten om, eller i alla fall skyldig att ta reda på reglerna för att förvara vapen. Därför menar man att han har begått gärningen med uppsåt, och dömer honom till 40 dagsböter på 500 kronor, som alltså sammanlagt landar på 20 000 kronor.

Flera nya kurser på folkhögskolan i sommar

$
0
0

Svalöv. På Fridshems folkhögskola är årets upplaga av sommarkurserna i full gång. I år har man också valt att satsa på ett nytt koncept där man bjuder in allmänheten på både föreställning och söndagsbuffé.

På måndagsförmiddagen är det full aktivitet på skolan då veckans nya kursdeltagare ska introduceras för varandra. De flesta har checkat in redan under söndagen, och sovit sin första natt i skolans lokaler.
– Det är en fantastiskt kreativ plats att vara på. De flesta som kommer hit tycker väldigt mycket om stämningen, och att vi serverar mycket och god mat, säger Daniel Söderlind.

Under nästan 20 år har folkhögskolan i Svalöv arrangerat sommarkurser, och för varje år har verksamheten vuxit. I dag är man den folkhögskola som håller i flest sommarkurser i landet.
– Det är många andra skolor som hör av sig till oss och är nyfikna på hur vi jobbar.

Kurserna i silversmide och kreativt skrivande brukar locka folk år efter år. Bland årets kurser syns även ett par nykomlingar som skolan inte har erbjudit tidigare. Just den här veckan kommer sex deltagare till exempel att lära sig att sticka sockor.
– Den är lite av en personlig favorit. Vi fick precis tillräckligt med folk som sökte kursen för att vi skulle kunna ge den.
En annan programpunkt som sticker ut är kursen i SFI – Skånska för nyinflyttade.
– Där får man lära sig bland annat skånska ord och spettekakstraditioner. Det är lite av en livsnjutarkurs.
För Daniel Söderlind är det tolfte året som sommarproducent, och genom åren har han stött på en del mer eller mindre lyckade aktiviteter.
– Ett år hade vi en häxkurs som var väldigt märklig. Förra året försökte vi ge en kurs i vikingatraditioner som hette ”Go viking”, men den fick bara en sökande, så det blev aldrig av.
Enligt Daniel Söderlind befolkas kurserna främst av kvinnor i femtioårsåldern, men skolan arbetar aktivt för att kunna erbjuda någonting som kan tilltala alla.
– Vi kämpar ju med att få hit hela åldersspannet. I år är den yngsta kursdeltagaren 5 och den äldsta 86, så då har vi ändå fått ihop ett spann på 81 år.

Ute på skolområdet märks det att en ny kursvecka är igång. Just den här måndagen sitter det folk i var och vartannat hörn som skissar av allt mellan äppelträd och fläktaggregat.
– Vi får först lära oss att rita med blyerts, sen ska vi ge oss på akvarell, säger Bitte Kjellgren som är en av kursdeltagarna.
Tillsammans med 16 andra går hon en som kallas ”Fritt broderi med bild”, och för henne är det första gången hon delar i en av sommarkurserna.
– Mina vänner har gått olika kurser här under flera år, så då kände jag att jag också ville testa.
Nytt för i år är att skolan nu också bjuder in allmänheten under sommarveckorna. Varje söndag innan kursveckorna bjuds en artist in, och bland sommarens gäster syns bland annat Mikael Wiehe och Elin Nordén.
– Det är verkligen fullt ös här ute på skolan under sommaren.

”Finns inga tankar på att stänga ner verksamheten”

$
0
0

Billeberga
K.G Hanssons Handelsträdgård har begärts i konkurs. På företaget tror man dock att verksamheten kommer kunna drivas vidare.

På företaget vill man inte kommentera ärendet mer än att man just nu arbetar på att hitta en lösning.
– Det är ett arbete som är i slutfasen. Det finns inga tankar på att stänga ner, utan vi fortsätter den drift som är igång arbetar för att hitta en lösning.

Konkursen hanteras av advokatbyrån Acta i Helsingborg. Malin Andersson, som är advokat på byrån, bekräftar bilden från företaget.
– Personalen arbetar ju vidare. Dör verksamheten så dör ju också möjligheten till en försäljning.
Anledningen till att företaget blivit begärt i konkurs ska främst vara att man har handlat mycket med internationella företag som främst har varit baserade i Holland. En del av investeringarna har sedan inte fallit väl ut på grund av valutaförändringar.
– Man har trott sig köpa saker billigare, och sedan har det blivit mycket dyrare när valutan har stigit. Kurserna har helt enkelt inte gått företagets väg.
En del av förklaringen tros också ligga i att man just nu ligger i en lågsäsong. Handelsträdgården har främst specialiserat sig på tulpaner, något som framförallt är populärt runt jul.
– Det handlar ju om väldigt stora investeringar där man ännu inte har sett intäkter men däremot stora kostnader.

Den 6:e juli var sista dagen för anbud, men enligt Malin Andersson så har man fortsatt att ha visningar den här veckan.
– Med konkurser så fungerar det ju inte likadant som med offentliga upphandlingar. Här kan man ta ställning till alla bud tills det finns ett avtal klart.
Eftersom företaget är säsongsbaserat har man främst haft behovsanställningar, och i nuläget har det funnits sex stycken heltidsanställda i verksamheten. Skulle en ny ägare ta över har de förtur till en anställning på det nya företaget.
– Sen är det naturligtvis upp till dom.
I veckan kommer man att fortsätta hålla visningar, och Malin Andersson hoppas på att kunna ha en affär klar redan nu i veckan.
– Sedan får vi så klart se hur utfallet blir, men det är min förhoppning i alla fall.


Visade upp annans körkort

$
0
0

LANDSKRONA

När polisen kontrollerade en bilist i Landskrona visade föraren upp ett körkort. Problemet var bara att körkortet inte var hans utan tillhörde någon annan. Nu döms den 48-årige mannen för olovlig körning och missbruk av urkund. Han ska betala sammanlagt 4 000 kronor i dagsböter.

Vill fokusera på kollektivtrafik och cykelvägar i kommunen

$
0
0

Svalöv. Inför årets val bantar Miljöpartiet i Svalöv sin lista och presenterar fyra namn, istället för tio vilket man hade inför valet 2014. De flesta är nya ansikten i kommunen.

Enligt Charlotta Eldh, som toppar listan, så har man inte velat fylla på med mer namn än nödvändigt.
– Vi har valt fyra som verkligen vill och kan, och inte slängt in en massa personer som varken har tid eller möjlighet att delta.
Hon har själv suttit i kommunfullmäktige under de senaste fyra åren, men gemensamt för de andra namnen är att de blir nya bekantskaper för kommuninvånarna i Svalöv.
Kjell Stjernholm som är andra namnet på listan har sedan tidigare varit engagerad för partiet i Malmö, men har nu flyttat till kommunen.
– Han är en stor tillgång för oss, och har bra koll på hur partiet arbetar.
Namn nummer tre är Ann-Sofie Albrekt, som inte har arbetat politiskt tidigare, men nu har valt att engagera sig. Enligt Charlotta Eldh är det framförallt kollektivtrafiken som har fått henne att börja jobba politiskt.
– Hon vill helt enkelt att den ska fungera. Hon pendlade tidigare, men nu har det gått så långt att hon cyklar elcykel till jobbet istället.
Sist på listan är Peter Öberg, som har varit aktiv i Miljöpartiet sedan länge, och som satt i Stockholms kommunfullmäktige när han var i 20-årsåldern. Även han gör Svalövsdebut.

Listan kunde ha varit ett åtminstone ett namn längre, men en semester stod i vägen för Nina Renarves medverkan.
– Det krävdes en namnunderskrift när vi skulle lämna in listan, och Nina var ute och reste. Annars hade hon varit femte namnet, men hon är fortfarande engagerad i partiet.

Rent politiskt vill partiet framförallt driva på frågan om transporter inom kommunen, med fokus på cykelvägar och kollektivtrafik.
– Det här är ju en kommun som spretar åt många håll, och då behöver man kunna ta sig överallt.
Enligt Charlotta Eldh är det centralt att tågtrafiken fungerar, men den frågan ligger inte på kommunpolitikernas bord.
– Det är en regional fråga, så det enda vi kan göra är att påpeka att det måste fungera.
Andra frågor som partiet vill betona är vikten av att det ska finnas många olika typer av boende former i området, och att man vill prioritera skolverksamheten i kommunen.
– Vi måste satsa på skolan och eventuellt höja lönerna så att lärare vill vara i Svalöv.

Något som lyser med sin frånvaro är konkreta vallöften.
–Vi är ju ett så litet parti att det blir rätt meningslöst. Vår roll är att fungera som påtryckare.
Att sätta miljöfrågan på agendan är också något man vill bli bättre på under den här mandatperioden.
– Det är ju tröstlöst att bara sitta och säga ja och nej till olika förslag. Vi vill vara med tidigare i processen och vara delaktiga i att sätta miljöfrågan på dagordningen.

”Ljudet från motorerna och lukten av diesel är underbart”

$
0
0

Kågeröd. Under fredagen samlades veteranlastbilar, truckracebilar och framförallt bilentusiaster på körbanan Ring Knutstorp i Kågeröd för att delta i evenemanget ”Old trucks on track”. Men även om lastbilarna hörs mest verkar det framförallt vara den sociala samvaron som lockar besökarna.

Redan på avstånd hörs en speakerröst som ropar ut information om bilmodeller och hästkrafter över arenan. Inne på depåområdet har de flesta lastbilarna redan installerat sig, och de första truckracebilarna har gett sig ut på banan.
– Vi vill ju att det här ska vara någonting som kan locka både unga och gamla, säger Hasse Johansson, som är en av arrangörerna.

Evenemanget som går under namnet ”Old Trucks on track” arrangerades första gången förra året, och går ut på att fordonsentusiaster får visa upp veteranlastbilar och andra närbesläktade fordon.
Under årets arrangemang har ett 60-tal fordon samlats, och enligt arrangörerna har folk rest från bland annat Gävle, Norrland, Danmark och Holland för att komma hit. Hasse Johansson poängterar att det inte handlar om en tävling.
– Det är ju inget race det här, utan en uppvisning. Många kommer hit för att träffa gamla vänner, och för att lyssna på motorerna. Det är en riktig ljudupplevelse.
När lastbilarna står parkerade är det många av besökarna som går runt och tittar på detaljer. Bosse och Anita Karlsson har rest hit från Ronneby i Blekinge, men kommer inte själva köra någon lastbil.
– Man är här för nostalgin. Dagens bilar är så opersonliga och växlar automatiskt och så vidare. Det här är annorlunda, säger Bosse Karlsson.
Även Anita Karlsson har med åren blivit en van besökare på veteranbilsarrangemang.
– I början tyckte jag inte att det var så kul, men nu tycker jag att det är roligt att få se alla gamla veteranare.

En bit bort sitter tvillingbröderna Magnus och Martin Grahn, som besöker arrangemanget för första gången.
– Vi kommer ju hit för att njuta av ljudet av motorerna, och doften av dieselmotorer.
Även tvillingbröderna har märkt av att många kommer för att träffa gamla vänner.
– Vi är lite nya här, men många verkar känna varandra och en hel del verkar vara här för att träffa gamla vänner.

90 kvadratmeter stort hus i Billeberga sålt till ny ägare

$
0
0

Billeberga

680 000 kronor fick Folad Hotak, 27 år, från Malmö, ge för huset på Billeberga Tre 6950 i Billeberga. Byggår för huset är 1920 och boarean är 90 kvadratmeter. Köpet från säljaren Jesper Christensson blev klart i juni 2018.

Datum: 2018-06-15
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 680 000 kr
Taxeringsvärde: 407 000 kr
Adress: Billeberga Tre 6950, Billeberga
Kommun: Svalöv
Beteckning: Billeberga 3:6

Brinnande båt – folk hoppar i vattnet

$
0
0

Landskrona En båt brinner och människor har evakuerat denna genom att hoppa i vattnet utanför Landskrona.

Polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och enheter från Sjö- och flygräddningen larmas till platsen.

Enligt initiala uppgifter är det en mindre båt som brinner och samtliga personer från båten har blivit undsatta.

Det är just nu okänt om någon person är fysiskt skadad eller vad som ligger bakom branden.

E6 avstängd efter lastbilsolyckor – bilist körde mot färdriktningen

$
0
0

Landskrona Två lastbilar och en personbil har kolliderat på E6 i norrgående riktning, i höjd med Glumslöv. Strax efter körde en lastbil på Tingvägen rakt in i en bro då fordonet var för högt för att kunna passera.
Två personer är förda till sjukhus, varav en man i 45-årsåldern med allvarliga skador.

Ett av fordonen är en hästtransport som ska ha hamnat i diket och eventuellt är en häst skadad. Enligt uppgifter ska flera personer vara skadade.

Polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och djurambulans har åkt till platsen. Enligt Trafikverket är det  helt stopp i trafiken, både i norr- och södergående körbana. E6 är helt avstängd i båda färdriktningarna mellan trafikplats Landskrona Norra och Rydebäck.

Ytterligare en trafikolycka har inträffat på Tingvägen, som går under E6 i höjd med där den första olyckan inträffade. Här har en lastbil kört rakt in i en bro, det är just nu oklart om någon är skadad i denna olycka.

En bilist respekterade inte befintlig avspärrning och passerade denna utan att stanna. Samma bilist tog sig sedan över på motsatt körbana och fortsatte sin färd mot färdriktningen. Polisen arbetar på att stoppa och lagföra aktuell bilist.

Skadeläget för person och djur är fortfarande oklart, räddningsarbetet pågår för fullt.

Ett körfält har öppnats upp i södergående riktning.

Bilisten som passerade avspärrning och körde mot färdriktningen är stoppad och rapporterad för trafikbrott. Förarens, en 28-årig man, körkort omhändertogs.

Sent på söndagskvällen fick Helsingborgs lasarett in en man i 50-årsåldern med lindriga skador samt en man i 45-årsåldern med allvarliga skador, uppger Region Skåne.

Måste böta för mögel i skolkök

$
0
0

Billeberga. Svalövs kommun får betala 25 000 kronor i vite. Anledningen är att man för ett år sedan upptäckte mögel i köket på Billeshögsskolan i Billeberga.

Upptäckten gjordes vid en rutinkoll som utfördes av Söderåsens miljöförbund. Vid inspektionen kunde man se att det fanns mögel på ett flertal ställen i skolans kök.

Det handlade bland annat om svartmögel och rödmögel i grönsakskylen, och även mögel i tak, väggar och lister. Man misstänkte även att det de två kylrummen var angripna av svartmögel.
Förutom mögelangreppen fick skolan även anmärkningar för att det var smutsigt och ostädat.

Efter inspektionen fick Svalövs kommun ett föreläggande med vite, och uppmanades att åtgärda bristerna. Vid en senare kontroll kunde man konstatera att kommunen inte hade åtgärdat bristerna, och därför menade Söderåsens miljöförbund att skolan skulle tvingas betala 25 000 kronor i vite.

Nu har alltså förvaltningsrättens dom kommit, där man går på miljöförbundets linje. I domen konstaterar man att lokalen fortfarande var angripen av mögel vid återbesöket. Man lyfter även fram att kommunen inte har begärt någon ytterligare tid för att göra uppfylla kraven.

Ida Trahne, som är kostchef på Svalövs kommun menar att historien inte är aktuell längre.
– Det här hände för ett år sedan, och är gamla nyheter. Vi jobbar kontinuerligt med att hålla en bra kontroll i köken, och har inte haft några problem vid någon annan inspektion.


Han snider träknivar i källaren

$
0
0

Teckomatorp. Efter ett långt liv som rörarbetare har Stig Lampa äntligen fått tid att ägna sig till sitt stora intresse – att snida knivar.

Knivarna är dock inte det enda Stig Lampa gillar att skapa. Verkstaden ligger i källaren i ett hus i Teckomatorp, och huset har han själv byggt en gång i tiden.
– Det är kul att se när någonting blir färdigt, säger Stig Lampa.

Att han skulle bosätta sig och leva i Teckomatorp har inte alltid varit en självklarhet. För Stig Lampa började det i Kainulasjärvi, som ligger 196 mil norrut via inlandsvägen, i höjd med Pajala.
Han var det fjärde äldsta av sexton syskon. När det var dags att söka jobb såg han en annons i tidningen där de sökte folk till varvet i Landskrona.
– Jag gick in på arbetsförmedlingen och fick en enkelbiljett från Gällivare till Landskrona. Jag somnade på tåget, och när jag vaknade var vi framme.

I Landskrona arbetade han, och bodde i barackerna på Ostpiren nere på varvet. Efter många om och men lyckades han ordna en lägenhet i Landskrona, och i samma veva träffade han frun June.
Tillsammans flyttade de till Teckomatorp något år senare, och där har de blivit kvar. Genom åren har Stig själv arbetat på en mängd arbetsplatser, men alla jobb har haft en gemensam nämnare.
– Jag har inte jobbat med någonting annat än rör i livet.
Sedan några år tillbaka har han släppt rören för att istället ägna sig åt sina knivar, något som verkar vara en välkommen förändring.
– Jag har nog jobbat mer än jag ska i livet.

Knivarna snidar han i verkstaden som ligger i källaren. Att lära sig hantverket har varit en lång process.
– Fingrarna blir bra och man lär sig efterhand. Jag har ju sett hur farbror Ture har gjort.
Just farbror Ture är en stor förklaring till intresset för trähantverket.
– Han var en allkonstnär. Han gjorde allt från spinnrockar till stora båtar, men framförallt knivar.
Farbror Ture tog med honom från tidig ålder, och första kniven gjorde han när han var runt 10-12 år gammal.
– Jag var alltid runt Ture och kollade vad han gjorde. Jag brukade springa runt på sågverket och vara i vägen.
Knivarna som Stig skapar är inte tänkta att sättas upp som prydnader hemma.
– Jag gör ju bruksknivar, så tanken är att de ska användas, till jakt och fiske till exempel.
De knivarna han har gjort nu säljer han bland annat på marknader, och enligt June genomgår de en rejäl kvalitetskontroll.
– Jag är lite jury, men framförallt sitter han och känner och vill se att den faller rätt i handen.

Trots att det ligger 196 mil bort så åker Stig och June upp till Kainulasjärvi då och då.
– Under de första åren här nere längtade jag till skog och mark.
Han har dock inga planer på att flytta tillbaka.
– Jag har ju familjen och hela mitt liv här.

Jinder, Bäckman och Bark till årets visfestival

$
0
0

LANDSKRONA
Årets visfestival står för dörren i Landskrona.
Den går av stapeln den 21 juli i år i Slottsparken och bland artisterna märks för alla välkända Py Bäckman och Janne Bark samt Åsa Jinder.

Anna Stadling som är en annan kändis som hörs dagligen i radion kommer på besök med sitt band.
Henrik Widegren, den sjungande Fråga-Lund-läkaren finns också på plats och han gjorde storsuccé i fjol.
– Det blir totalt tio artistframträdanden som avlöser varandra, då Slottsparkens scen fylls av visor från klockan 15.30 till 22.30, säger Rolf Svensson som är ordförande i den arrangerande ideella visföreningen.
Även lokala artister kommer till visfestivalen och här handlar det om Evelina och Eric, med sina 16 och 17 år de yngsta hittills, samt Janneca och Caroline, som synts i olika sammanhang i Landskrona.
– Stora namn på vishimlen är svensk-finska Frida Andersson, virtuosen Jan-Olof Andersson samt Ola Aurell, känd som den sjuke humoristen. För de riktigt skånska visorna står i år duon som heter just Skånska Visor.
– Som vanligt vill vi ha en fin bred blandning med olika åldrar, rikskända såväl som lokala förmågor, grupper och soloframträdanden av singer/songwriters, allvar och humor, säger Rolf Svensson.

Försökte ta annans banklån

$
0
0

RÖSTÅNGA

En 34-årig Röstångabo har råkat ut för att någon okänd person kapat hans identitet och försökt ta banklån i hans namn.
Det har, enligt polisanmälningarna som lämnats in till Svalövspolisen, skett nio gånger. När Röstångabon kontrollerade hos Upplysningscentralen berättade de att den okände gjort ett 20-tal förfrågningar hos banker om lån. 34-åringen har nu spärrat sin identitet.

Liberalerna skeptiska till förslag om utredning

$
0
0

Svalöv En simhall har länge varit efterfrågad i Svalövs kommun. Nu lyfter Socialdemokraterna frågan igen, och vill utreda möjligheten att bygga en simhall i Svalövs tätort.

Enligt Èmilie Lundgren, som är ordförande i Socialdemokraterna Svalöv, så handlar det framförallt om att det är en fråga som engagerat många väljare.
– Det är en stor fråga i kommunen, och därför vill vi se om det finns en möjlighet att bygga ett badhus.
Hon vill dock poängtera att det inte handlar om att man lovar en simhall, utan bara att partiet vill se över om det skulle vara möjligt att bygga en i Svalövs tätort.
– Vi går inte ut och lovar ett bygge, men vi vill utreda om vi skulle kunna bygga och framförallt underhålla ett.

Frågan om simhallens vara eller icke vara i Svalöv har länge varit en omdiskuterad fråga i kommunen. Under 2017 skrev Skånska Dagbladet om att Svalöv var en av fyra skånska kommuner som saknade simhall. Då menade kommunalrådet Birgitta Jönsson (S) att det var för dyrt sett till antal invånare, och sa att kommunens 14 000 invånare inte räcker, och att man behövde vara minst 20 000 invånare för att det skulle vara ekonomiskt gångbart att driva en simhall.
– Det är ju det vi vill utreda. Om man har ett underlag kan man säga vad det skulle kosta, så det är ju där vi får börja, säger Émilie Lundgren.

Möjligheterna för att bygga en simhall i kommunen har varit under utredning tidigare, men enligt Emilie Lundgren finns det ändå en poäng med att ha med det i Socialdemokraternas valmanifest.
– Vårt program är ju skrivet utifrån förhoppningen om att vi får egen majoritet. När det kommer till en simhall så handlar det ju helt enkelt om prioriteringar.
I dagsläget har kommunen löst simundervisning genom att barnen bussas till badhus i grannkommunerna.
– Det fungerar ju när man inte har något alternativ, men det tar tid och det innebär naturligtvis en kostnad, säger Èmilie Lundgren.

När man vänder frågan om badhuset till Moderaterna i Svalöv så ser man inget problem med att utreda möjligheterna, men menar samtidigt att det kommer vara svårt att få ihop ekonomin.
– Man ska vara medveten om att det är en stor kostnad och för oss är det angeläget att vi har en ekonomi i balans, men samtidigt är det självklart viktigt med rekreation, säger Stefan Pettersson, ordförande för Moderaterna i Svalöv.

Hos Liberalerna ställer man sig klart mer skeptisk till idén om en utredning.
– Det är ju en fantastiskt bra fråga att vinna röster på, men sen kommer man göra en utredning som kommer fram till det vi alla redan vet, säger Liberalernas Torbjörn Ekelund.
Enligt honom har man inom det idrottspolitiska programmet redan sett över frågan om en simhall och kommit fram till att det skulle krävas en skattehöjning för att finansiera.
– Vi tror att man har viktigare saker inom skola, vård och omsorg som man kan använda pengarna till.
Han menar samtidigt att ett badhus placerat i Svalövs tätort inte skulle gynna de kommuninvånare som bor på andra orter än just i Svalövs tätort.
– Tittar man på en karta och prickar ut var simhallarna runtomkring ligger så ser man att många ändå kommer ha närmare till simhallarna på andra orter än den i Svalöv.

Totalt eldningsförbud på Söderåsen

$
0
0

Röstånga. Räddningstjänsten i nordvästra Skåne har nu infört totalt eldningsförbud. Det innebär att all eldning i Söderåsens nationalpark nu är förbjuden.

Svalövs kommun informerar själva om förbudet på sin hemsida. Tidigare har man gått ut med eldningsförbud i Svalövs kommun som inneburit att det är förbjudet att göra upp öppen eld eller använda engångsgrillar.
Nu utökas alltså förbudet, så att det också omfattar de fasta eldstäderna som finns i parken.
Anledningen till att man infört eldningsförbud är torkan och den ihållande värmen som legat över sydsverige de senaste månaderna. Enligt de brandriskprognoser som räddningstjänsten gör så är det just nu extremt stor brandrisk i Svalövs kommun, och i flera andra skånska kommuner.

Viewing all 4110 articles
Browse latest View live