
teckomatorp
Olika saneringsalternativ undersöks nu på södra BT Kemi-området för att få bort 55 000 ton förorenad jord.
I veckan genomfördes provborrningar för att se efter möjligheterna till att skona Teckomatorpsborna från större störningar.
Naturvårdsverket tilldelade BT Kemi Efterbehandling 172 miljoner kronor i slutet på 2017 och har inneburit en förskjutning för arbetet från 2019 till 2020 och 2021.
– Det har hänt mycket inom teknikutvecklingen de senaste tre åren och därför har vi också tittat på andra metoder, säger Eva Ringshagen, chefsingenjör miljö.
Saneringsalternativet som rekommenderas i huvudstudien från 2016 är nämligen att jordmassorna och betongen grävs ur marken och skickas i väg för behandling eller deponering.
Något som skulle innebära en obehaglig men ofarlig lukt, buller från maskiner och många lastbilstransporter till och från Teckomatorp.
Men nu finns det eventuellt alltså andra metoder för sanering och därför har det gjorts provborrningar för att undersöka om en på-plats-sanering skulle kunna vara möjlig.
Istället för att gräva upp de förgiftade jordmassorna, värmer man då jorden med doppvärmare via en mängd borrade hål som sedan förångas och via rör leds till en reningsanläggning.
– Då man slängde ner massor av rivningsmaterial, bland annat järnskrot, i betsvämmorna kan det försvåra borrningen. Det är inte lätt att borra rakt igenom metallstänger, säger Eva Ringshagen.
– På de flesta ställen gick det bra att borra, bättre än förväntat, fortsätter hon.
Nu arbetas förfrågningsunderlaget fram som presenteras för BT Kemi Efterbehandlingens styrelse i början på nästa år.
Det är styrelsen som tar beslut angående vad som blir den slutgiltiga saneringsmetoden.
Området behöver saneras eftersom bekämpningsmedlet som är ingrodd i jordmassan sedan BT Kemi’s produktion bland annat kan läcka ut i grundvattnet och därmed även ledas till Braån.
Projektets mål är att det södra BT Kemi-området ska bli till allmän platsmark.
– Det kommer göras om till ett naturområde och sås lite träd och buskar. Sedan blir det en fråga för Samhällsbyggnadsnämnden om man vill göra något mer, säger Eva Ringshagen.